Svijet
4

Izbjeglice u Pireji, najvećoj grčkoj luci: Hiljade njih čeka na odluke o njihovim životima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Hiljade izbjeglica s Bliskog istoka i dalje čeka u privremenim izbjegličkim kampovima u grčkoj luci Pirej u Atini kako bi nastavili svoj put prema zemljama Zapadne Evrope.

Veliki broj djece nalazi se u šatorima, čekajući odluku o njihovim sudbinama. Veseli su i kroz igre pokušavaju zaboraviti svoje tužne sudbine.

"Put nade", kako ga već svi nazivaju, za veliki broj njih završio je u vodama Egejskog mora. Pokušavali su iz Turske preći u Grčku, nadajući se boljem sutra. U najvećoj grčkoj luci blokirane su hiljade izbjeglica, a procjenjuje se da je od početka 2015. godine više od milion njih došlo na grčka ostrva iz Turske.

Oko 12.000 izbjeglica nalazi se i u kampu kod Idomenija, bez obzira na činjenicu da su granice na balkanskoj ruti zatvorene i na poziv grčkih vlasti da se presele u obližnje sklonište koje je izgradila vojska.

Od prošlosedmičnog sporazuma Evropske unije i Turske, kojim se želi drastično ograničiti broj migranata što dolaze na Stari kontinent, u kampu se svakodnevno organizuju protesti.