Svijet
0

Idomeni: Izbjeglice 13. dan štrajkuju i ne prihvataju premještaj u drugi kamp

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izbjeglice s Bliskog istoka koje se nalaze u Idomeniju na grčko-makedonskoj granici nastavile su sa blokadom željezničkog saobraćaja, koja traje već 13 dana.

Ne žele napustiti kamp u Idomeniju i ne prihvataju premještaj na neko drugo mjesto. Poručili su da ne vjeruju da će ih rasporediti unutar granica Evropske unije (EU).

Međutim, bilo je i onih koji su pristali da ih grčke vlasti premjeste u neki drugi kamp u Grčkoj jer nisu mogli više podnijeti tešku situaciju u kojoj se nalaze već sedmicama. Predstavnici Komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) navode da je za poboljšanje trenutne situacije jedino rješenje da se izbjeglice rasporede po drugim kampovima gdje će ponovo aplicirati za premještaj unutar EU.

U kampu u Idomeniju su iz predostrožnosti pojačane i sigurnosne mjere.Grčka policija je ranije pokušala da udalji izbjeglice sa željezničkih šina, gdje su postavili šatore, i da na taj način omoguće nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja, ali tada je došlo do napetosti i sukoba između njih i izbjeglica.

Oko 12.000 izbjeglica nalazi se u kampu kod Idomenija, bez obzira na činjenicu da su granice na balkanskoj ruti zatvorene, i na poziv grčkih vlasti da presele u obližnje sklonište koje je izgradila vojska.

Od nedavnog sporazuma Evropske unije i Turske kojim se želi drastično ograničiti broj izbjeglica koje dolaze u Evropu, u kampu se svakodnevno organizuju protesti.