Svijet
0

Iz Idomenije prebačeno 400 izbjeglica: Nekoliko grupa i dalje nastavlja proteste

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Grčke vlasti počele su sa premještanjem izbjeglica sa Bliskog istoka "zarobljenih" danima u kampu u Idomeniji, na granici s Makedonijom.

Oko 400 izbjeglica prebačeno je iz Idomenije u druge privremene prihvatne centre na tom području. U to su ih ubijedili predstavnici Komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) na tom području.

Da se žele premjestiti na bolje mjesto pristalo je još više od 600 osoba, uglavnom porodice sa djecom koja su umorna od loših uslova u kojima se nalaze. Od grčkih vlasti tražili su da napuste Idomeniju. Međutim, postoje neke grupe izbjeglica koje su pokušale ubijediti te osobe da napuste Idomeniju. Radi se o osobama koje i danas protestuju tražeći otvaranje granica. Blokirali su željeznički saobraćaj postavljajući šatore na šine.

Kazali su da su odlučni u tome da istraju u svojim zahtjevima i da neće odustati. Oko 12.000 izbjeglica nalazi se u kampu kod Idomenije, bez obzira na činjenicu da su granice na balkanskoj ruti zatvorene, i na poziv grčkih vlasti da presele u obližnje sklonište koje je izgradila vojska.Od nedavnog sporazuma Evropske unije i Turske kojim se želi drastično ograničiti broj migranata koji dolaze u Evropu, u kampu se svakodnevno organizuju protesti. Prema grčkim medijima grupa od oko 100 osoba, koja je u rukama nosila grčke zastave, zaustavila je jedan autobus sa izbjeglicama koji je išao prema jednom od kampova u Idomeniji.

Poručili su da ne žele izbjeglice na tom području, a ispred autobusa su bacili svinjsku glavu. Demonstrante je pokušao umiriti zastupnik grčke ljevičarska stranka Syriza Yorgos Ursuzidis koji je bio i napadnut. Policija je intervenisala, a izbjeglice su smještene u kamp.