Svijet
0

Iz zatvora u Egiptu pobjegli i pripadnici Al Qaide

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potpredsjednik Egipta Omar Sulejman rekao je danas da se među više hiljada zatvorenika, koji su proteklog mjeseca pobjegli iz egipatskih zatvora tokom nemira izazvanih demonstracijama protiv predsjednika Hosnija Mubaraka, ima i militanata povezanih sa Al Qaidom.

Prema njegovim riječima, među bjeguncima ima i članova "džihadističkih organizacija, koje nisu odbacile svoje ideologije ili se saglasili da obustave nasilje". Među bjeguncima je i član Hezbolaha Sami Chehab, optužen za planiranje napada u Egiptu.

Sulejman je tokom sastanka sa egipatskim novinarima rekao da je egipatska obavještajna služba, na čijem je čelu on bio godinama, uložila dosta napora da iz drugih zemalja osigura ekstradiciju militanata, koji su povezani sa raznim organizacijama, posebno sa Al Qaidom, iz drugih zemalja u Egipat.

"Među odbjeglima ima zatvorenika koji se nisu saglasili sa inicijativom da zaustave nasilje i još gaje ubjeđenja da je društvo bezbožničko zbog čega predstavljaju veliku prijetnju. Potrebno je mnogo napora da ih ponov vratimo iza rešetaka", rekao je egipatski potpredsjednik.

Analitičari ocijenjuju da Sulejman govori o prekidu vatre koji je 1997. godine proglasila Al gama al Islamija (islamistička grupa) iste godine kada je ubijeno 58 turista u Luksoru na jugu Egipta.

Sve ukazuje na to da je Egipat bio "plodno tlo" za razne islamističke militante, jer je zamjenik lidera Al Qaide Osame bin Ladena, Ajman al Zavahari Egipćanin kao i lider grupe odgovorne za napade 11. septembra 2001. godine Muhamed Ata.

Egipatske bezbjednosne snage borile su se sa militantima veći dio devedesetih godina prošlog vijeka.
Poslije erupcije nasilja na egipatskim ulicama zbog demonstracija policija uglavnom nije bila na ulicama, čime je ostavljen vakum ispunjen pljačkanjem i "uzimanjem zakona u sopstvene ruke".

Sulejman je najavio pokretanje istrage.