SAD
0

Hillary Clinton zatražila od potpredsjednika Egipta provođenje istrage

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala je s egipatskim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom i zatražila provođenje istrage napada vladinih pristalica na antivladine demonstrante u Kairu.

Ona je prvi zvaničnik američke vlade koji je kontaktirao Sulejmana, dugogodišnjeg povjerljivog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država, prenio je AP.

Portparol State Departmenta P.J. Crowley izjavio je da je Clinton osudila nasilje na ulicama Kaira i poručila Sulejmanu da vlada treba da pronađe i kazni odgovorne.

Crowley je rekao da SAD ne znaju ko je odgovoran za napade, ocjenjujući ih kao jasan pokušaj zastrašivanja demonstranata.

Demonstranti tvrde da je policija u civilu bila među nekoliko hiljada pristalica egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji su u srijedu u Kairu napali antivladine demonstrante.

Sulejman je šef obavještajne službe, koji je prošle sedmice imenovan za potpredsjednika što je bio prvi Mubarakov odgovor na nemire.

U Egiptu već deveti dan traju protesti na kojima demonstranti traže ostavku egipatskog predsjednika, a u srijedu je došlo do žestokih okršaja s Mubarakovim pristalicama, u kojima je poginulo tri i povrijeđeno više od 600 osoba.