Egipat
0

Demonstranti upali u zgradu državne sigurnosti u Aleksandriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko osoba povrijeđeno je u Egiptu kada je više stotina demonstranata upalo u zgradu službe državne sigurnosti u Aleksandriji, koja se smatra odgovornom za neka od najvećih kršenja ljudskih prava tokom vladavine svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Policajci u zgradi pucali su na demonstrante, a po riječima medicinskog radnika i demonstranta, povrijeđene su tri osobe, javio je AP.

BBC je javio da su demonstranti u zgradu upali zbog navoda da se u njoj uništava važna dokumentacija, da su se sukobili s policijom, a da su sukobi prestali kada su na lice mjesta došli pripadnici vojske i preuzeli kontrolu nad zgradom.

Jedna manja grupa demonstranata krenula je ka zgradi državne sigurnosti u Kairu ali su ih pripadnici vojske spriječili da joj se približe.

Egipatska vojska, koja je preuzela kontrolu u zemlji nakon odlaska Mubaraka s vlasti 11. februara, preduzima korake kako bi prije uspostavljanja civilne vlasti ispunila zahtjeve demonstranata, među kojima je i zahtjev da se rasformira služba državne sigurnosti.

Novi predsjednik egipatske prelazne vlade Essam Sharraf obećao je da će izaći u susret zahtjevima za promjene.