|

Italiju očekuju nove mjere štednje, dug 1,9 biliona eura

Italiju očekuju nove mjere štednje, dug 1,9 biliona eura
0
F
FENA
1.12.2011. u 10:19
1
komentara
0

dijeljenja
Italiju očekuju nove mjere štednje, dug 1,9 biliona eura Foto: Reuters
Kabinet italijanskog premijera Marija Montija odobrit će u ponedjeljak, 5. decembra, opsežan paket hitnih mjera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta, izjavio je Monti u Briselu.
On je jučer govorio na konferenciji za novinare, pošto su ministri finansija eurozone odgodili donošenje važnih odluka za spas eura za sljedeću sedmicu.

Monti je rekao da će detalje o mjerama štednje i rasta saopćiti kada ih kabinet odobri i pozvao je sindikate i zakonodavce da budu odgovorni u reakcijama na reformu italijanskog obimnog penzionog sistema, prenijela je agencija AP.

"Ukoliko Italija to ne uradi, ili uradi manje nego što je potrebno, posljedice će biti veoma ozbiljne za sve", rekao je Monti, dodajući da je evropskim zvaničnicima ponovo potvrdio da Italija čvrsto namjerava da uravnoteži budžet do 2013. godine.

Premijer Italije je pod ogromnim pritiskom da progura reforme u parlamentu da bi se obuzdao dug Rima od 1,9 biliona eura ili 120 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podstakao anemičan privredni rast.

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda eurozone, suviše velika da bi bila spašena poput manjih država kao što su Grčka, Irska i Portugal.

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posljedice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju.

Montijeva strategija fokusira se na budžetsku štednju, privredni rast i socijalnu pravednost. Strategija uključuje ponovno uvođenje poreza na imovinu za vlasnike domova, reformu penzionog sistema, smanjenje političkih troškova, pojednostavljenje državne birokratije i prodaju državne imovine.

Dodatnim stukturnim reformama za podsticanje rasta, naveo je Monti, također je cilj smanjenje državnog duga, tako da je cilj javnih finansija "čak i ako se ekonomska situacija pogorša više nego što se očekuje, zagarantovan".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...