|

Italija štrajka protiv Montijevih mjera štednje

Italija štrajka protiv Montijevih mjera štednje
0
F
FENA
12.12.2011. u 14:47
0
komentara
0

dijeljenja
Italija štrajka protiv Montijevih mjera štednje Mario Monti
Tri vodeća talijanska sindikata pozvala su na trosatan štrajk protiv štednje i penzione reforme premijera Marija Montija u ponedjeljak kad je ministarstvo finansija aukcijom prodalo obveznice za 7 milijarda eura uz nešto niži prinos, što je znak ublaživanja pritiska na tržišta.
Sindikati CGIL, CISCL i UIL pozvali su članove da tri sata prekinu rad, što je prva njihova zajednička akcija u šest godina. Okupljanja su predviđena u cijeloj Italiji, također i pred zgradom parlamenta u Rimu gdje bi se okupljenima trebali obratiti sindikalni vođe u 16 sati.

"Suočeni su s krajnje teškim stanjem u društvu. Radnici i umirovljenici su kategorije koje najviše trebaju platiti za ovu krizu", upozorila je Susanna Camusso, glavna tajnica najvećeg sindikata CGIL-a, prenosi agencija AFP.

Monti je jasno poručio da je samo stečaj alternativa njegovu planu štednje te je u nedjelju navečer u to pokušao uvjeriti sindikalne čelnike. No sastanak je ocijenjen kao "potpuno razočaranje", rekao je predstavnik UIL-a.

Glavni prijepor vodi se zbog penzione reforme. Monti je odlučio povisiti dobnu granicu za penzioniranje, ubrzati prijelazno razdoblje za povišenje dobne granice za penzioniranje žena te zamrznuti usklađivanje s rastom troškova života penzija više od 960 eura.

Protukrizni Montijev plan mješavina je mjera za smanjenje javnog duga za 20 milijardi eura i mjera za oživljavanje gospodarstva s više od 10 milijardi. Plan predviđa i rezanje potrošnje, povećanje poreza na nekretnine te novo povećanje PDV-a bude li potrebno.

U parlamentu, gdje su se političke stranke većinom složile s mjerama štednje kao nužnim zlom, zastupnici su se usprotivili da se režu i njihove plaće. Po Montijevu planu od 1. januara zastupnici bi trebali primati polovicu dosadašnje plaće.

Zastupnička plaća iznosi 11.000 eura neto, bez dodataka i bonusa.

Zastupnik Francesco Giro, bivši državni tajnik u ministarstvu kulture, takav je prijedlog nazvao "kampanjom linča" protiv parlamentaraca, piše austrijska agencija APA.

Michele Ventura iz Demokratske stranke upozorio je da bi takva kampanja ugrozila nezavisnost zastupnika. Tom kampanjom se parlament pokušava prikazati kao klub bogatih koji može živjeti i raditi i bez plaće, rekao je Ventura.
No unatoč zastupničkoj ljutnji, parlamentarni predsjednici Giancarlo Fini i Renato Schifani potvrdili su da će se plaće smanjiti. Osim toga ukinut će i pravo na povlaštenu mirovinu nakon samo jednog mandata, piše APA. To bi vrijedilo od sljedećeg saziva parlamenta, prenijela je Hina.

U utorak pred Zastupničkim domom očekuje se prvo čitanje nacrta zakona, a glasanje za nekoliko dana.

U ponedjeljak prijepodne ministarstvo financija uspješno je aukcijom prodalo obveznice vrijedne 7 milijardi eura s dospijećem od godinu dana.

Aukcija je obavljena uz prinos 5,952 posto, što je manje od rekordna prinosa od 6,08 posto pri zadnjoj emisiji 10. novembra. To se tumači kao znak ublaživanja pritiska na tržišta. Takva aukcija smatra se prvom kušnjom za Italiju otkako je Montijeva vlada donijela oštar paket štednje i otkako je u petak u Bruxellesu na samitu Evropske unije dogovorena oštrija proračunska disciplina za eurozonu.

Kako bi privoljele Talijane da otkupljuju dug i tako pomognu vlastitoj zemlji, banke nisu naplaćivale proviziju u okviru "dana ministarstva finansija".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.