Italija: Montijeva vlada prihvatila drakonske mjere štednje

F
FENA
5.12.2011. u 10:40
0
1
Italija: Montijeva vlada prihvatila drakonske mjere štednje
0
Italija: Montijeva vlada prihvatila drakonske mjere štednje Mario Monti (Foto: AP)
Talijanska vlada Marija Montija prihvatila je drakonske mjere štednje kako bi pokušala "spasiti Italiju" od dužničke krize, doznaje se od vladinih izvora.
Kako bi istaknuo hitnost situacije Monti je podsjetio da je prije nepune tri sedmice dobio mandat da "pomogne u spašavanju Italije" od "itekako ozbiljne" krize koja bi "mogla ugroziti sve što su u 60 godina postigla barem četiri naraštaja Talijana".

Okružen svojim ministrima, bivši evropski povjerenik je obećao "uspostaviti jaku kontrolu nad deficitom i dugom" kako se Italiju više ne bi "promatralo kao žarište" krize i zabrinutosti za Evropu.

Monti je najavio da će se "odreći plaće predsjednika vlade i ministra ekonomije i finansija". Usvojene nove mjere štednje koje se trebaju provesti do 2014. vrijedne su "oko 20 milijarda eura", a više od 10 milijarda eura ulaganja predviđeno je za poticanje ekonomskog rasta, po vladinom saopćenju.

Ove nove mjere trebaju omogućiti Italiji da do 2013. postigne proračunsku ravnotežu, budući da plan štednje vrijedan 60 milijarda eura prihvaćen u julu i septembru nije dovoljan za postizanje tog cilja, dok Italija riskira da padne u recesiju.

Taj plan koji se trebao donijeti u ponedjeljak, ali je zbog hitnosti situacije to učinjeno dan ranije, predviđa smanjenje državnih izdataka, povećanje poreza na nekretnine, porez na luksuz, mjere borbe protiv utaje poreza i reformu penzionog sistema na koju se posebno okomili sindikati.

Dvopostotno povećanje PDV-a na 23 posto moglo bi stupiti na snagu u septembru 2012. "bude li nužno".

Vladina penziona reforma obuhvaća povećanje dobi za odlazak u penziju i godina radnog staža već od januara 2012. Visina penzije računat će se na temelju cjelokupnog staža, a ne samo zadnjih godina rada.

Što se tiče poticanja rasta, vlada je najavila smanjenje socijalnih davanja za poduzeća koja zapošljavaju mladu i žensku radnu snagu te mjere za poticanje kapitalizacije poduzeća i davanje kreditnih jamstava za mala i srednja poduzeća, prenosi Hina.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: