|

Italija: Parlament podržao novi paket mjera štednje

Italija: Parlament podržao novi paket mjera štednje
0
F
FENA
16.12.2011. u 17:57
0
komentara
0

dijeljenja
Italija: Parlament podržao novi paket mjera štednje
Donji dom talijanskog parlamenta u petak je, sa čak 495 glasova "za“ i 88 "protiv", dao saglasnost paketu vladinih antikriznih mjera, vrijednom 30 milijardi eura.
Premijer Italije Mario Monti stavio je na glasanje u parlament paket novih poreskih i penzionih reformi, za koje je istakao da su ključne da se domaća ekonomija, treća po veličini u okviru eurozone, spasi od finansijske katastrofe, prenosi AP.

Da paket mjera nije usvojen, Monti i njegova tehnokratska vlada bi bili primorani da podnesu ostavku, tačno mjesec dana nakon što je taj ekonomista i bivši povjerenik Evropske unije preuzeo funkciju premijera Italije i dobio u zadatak da spriječi da ta zemlja postane slijedeća žrtva evropske dužničke krize.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana o paketu mjera štednje glasati i talijanski senat, što je posljednja prepreka za njegovo konačno usvajanje.

Sindikati u toj zemlji su nezadovoljni zato što će, nakon provođenja planiranih reformi penzionog sistema, Talijani morati da prikupe više godina životnog i radnog staža nego ranije prije nego što steknu uslove za odlazak u penziju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.