Zaključak Evropske komisije
0

Italiji su neophodne strukturalne reforme

FENA
Evropska komisija neće komentarisati ocjenu agencije "Standard and Poor's" koja je snizila kreditni rejting Italije, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Bruxellesu zvanični predstavnik EK Amadeo Tardio.

On je podsjetio da je Italija u julu i septembru usvojila dva paketa mjera za budžetsko i ekonomsko ozdravljenje, uz napomenu da su te mjere odobrene uz demokratsku proceduru, u parlamentu.

"Ovim mjerama zemlja će se približiti smanjenju duga, a njihov cilj je ozdravljenje ekonomije i postizanje uravnoteženog budžeta 2013. godine, što je teži zadatak od onih koje je preporučilo Evropsko vijeće u julu", naglasio je predstavnik EK.

Puna realizacija tih mjera omogućit će Italiji da krene ka smanjenju državnog duga, a također će uticati na ekonomski rast u srednjoročnoj perspektivi.

"Veoma je važno da se nastavi realizacija odlučnih reformi kako bi se eliminisale manjkavosti privrede, čime će se poboljšati potencijal ekonomskog rasta Italije", izjavio je predstavnik EK.

Ističući da je za realizaciju tog programa rasta na političkom planu neophodan nacionalni koncenzus, kao i saglasnost socijalnih partnera, Tardio je rekao da ovi uslovi moraju da se osiguraju što prije.

"Predviđene mjere će u kratkom roku donijeti rezultate, koji će značajno uticati na ekonomski rast u narednim mjesecima", rekao je on.

Predstavnik EK je istakao da je ekonomsko ozdravljenje neophodan uslov za stabilan razvoj, posebno u zemlji koja ima ograničen prostor za manevre u budžetu. Istovremena realizacija ekonomskog ozdravljenja i strukturnih reformi neophodni su za jačanje potencijala zemlje.