Britanska štampa
0

Italijanskom premijeru Berlusconiju prijeti 15 godina zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeća vanjskopolitička vijest je odluka sudije u Milanu da talijanski premijer Silvio Berlusconi ipak bude izveden na optuženičku klupu pod optužbama o seksualnim odnosima s maloljetnom prostitutkom i zloupotrebi položaja.

Uz ocjene da je Berlusconi suočen sa svojom dosada najvećom krizom koja prijeti da ozbiljno uzdrma i ostatak Italije, britanski listovi objavljuju u srijedu brojne, u slučaju The Daily Telegrapha čak i obnažene, fotografije Karime el Marug kojoj je Berlusconi, prošle godine kada je imala 17 godina, navodno platio za seks u jednoj od svojih vila.

Listovi bilježe da Berlusconiju prijeti 15 godina zatvora ako bude osuđen i da će njegovom suđenju predsjedavati tri sudije žene.

The Financial Times piše da bi Berlusconi, u pokušaju da se spasi mogao, ili da se vrati svojoj staroj provjerenoj taktici u ovakvim situacijama, kojih je bilo mnogo, i prikaže se kao žrtva "komunističkih istražnih sudija koji žele da izvrše puč" ili raspiše prijevremene izbore pošto ankete govore da je njegova stranka i dalje popularnija od opozicije.

"U svakom slučaju, Italija je pred dužim periodom političke nestabilnosti što samo može da pogorša ekonomsku krizu zemlje", zaključuje Financial Times.