Italija
0

Berlusconi najavio povlačenje nakon isteka mandata 2013. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi potvrdio je da se neće ponovo kandidovati za taj položaj kada mu trenutni mandat istekne 2013. godine.

On je izjavio novinarima kako namjerava kompletirati svoj plan izmjene talijanskog pravosudnog sistema i promjene ustava zemlje prije nego što ode s premijerskog položaja.

Berlusconi je preživio brojne skandale i suđenja.

U srijedu je donji dom parlamenta usvojio prijedlog zakona koji bi skratio dužinu nekih suiđenja.

Mjera usvojena s 314 glasova za i 296 protiv naišla je na kritike i negodovanja opozicijskih političara. Oni tvrde da je prijedlog zakona "sraman" i da je skrojen po mjeri Berlusconija.

On još treba odobrenje u Senatu, gdje Berlusconi ima solidnu većinu.

Njime bi se skratila dužina suđenja za osobe koje nisu ranije osuđivane, i time bi se praktično okončalo suđenje na kojem je Berlusconi optužen za podmićivanje britanskog advokata Davida Millsa da laže na sudu.

Mills je osuđen u tom slučaju 2009. godine, ali je presuda poništena nakon što je najviši krivični sud Italije saopćio da je slučaj zastario.

Berlusconi negira krivicu i tvrdi da je žrtva dugotrajne kampanje ljevičarskih sudija - što je i ponovio tokom večere u srijedu sa stranim novinarima u Rimu.

Dopisnik BBC-a iz Rima, koji je bio na večeri, javlja kako premijer tvrdi da ne namjerava da se ponovo kandiduje za taj položaj nakon isteka trenutnog mandata. On je u decembru objavio da će se vjerovatno povući 2013. godine.

Berlusconi (74), prvi put je postao premijer 1994. godine. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na devet milijardi dolara a njegovo poslovno carstvo uključuje tri talijanske najveće privatne tv-stanice.

Tokom razgovora u srijedu navečer, Berlusconi je također odbacio glasine kako namjerava da se kandiduje za predsjednika 2013. godine. On je pomenuo tajnika svog kabineta Giannija Lettu kao mogućeg kandidata za taj položaj.

Također je kazao da bi Angelo Alfano, talijanski 40-godišnji ministar pravde, mogao biti budući čelnik njegove Stranke slobode - iako nije odbacio neku buduću političku ulogu za sebe kao očinske ličnosti koja bi savjetovala buduće koalicije desnog centra.

Na posljednjem suđenju Berlusconi je optužen da je platio seks s maloljetnom prostitutkom - što on negira.