Italija
0

Berlusconi se neće ponovo kandidovati za premijera

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da se neće ponovo kandidovati nakon što mu istekne mandat u 2013. godini i nominovao je ministra pravde Angelina Alfana za svog nasljednika da predvodi desni centar na narednim izborima.

U intervjuu za dnevne novine La Republica, objavljenom u petak, 74-godišnji premijer, koji se bori protiv optužbi za korupciju i plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki, ponovio je svoju namjeru da se kloni zvaničnih dužnosti, prenosi Reuters.

"Apsolutno ne", izjavio je on, odgovarajući na pitanje da li će se ponovo kandidovati".

"Kandidat za premijera desnog centra bit će Alfano. Da mogu, sada bih odustao", kazao je.

Berlusconi je već davao slične izjave u brojnim prilikama i već je odredio 40-godišnjeg Alfana, imenovanog u ovom mjesecu za generalnog sekretara vladajuće stranke Narod za slobodu, za svog nasljednika.

"Učetvovat ću u predizbornoj kampanji kako bih pomogao Angelinu. Djelovat ću kao patron. Pokušat ću stvoriti Evropsku narodnu stranku u Italiji. U 77. godini života ja, međutim, ne mogu biti premijer", izjavio je Berlusconi.

On je također odbacio sugestiju da postane predsjednik Italije, rekavši kako vjeruje da bi položaj šefa države trebao pripasti Gianniju Letti, šefu njegovog kabineta i saradniku od najvećeg povjerenja.