Times
0

Berlusconi preskupa navika za Talijane

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Politički opstanak talijanskog premijera Silvija Berlusconija u utorak je jedna od glavnih tema na vanjskopolitičkim stranicama britanske štampe, kojoj The Times posvećuje i urednički komentar.

Times piše kako je sasvim moguće da Silvio Berlusconi, nakon svega što je politički preživio - počevši od same činjenice da je kao premijer i medijski mogul u očitom sukobu interesa, do niza seks skandala - preživi i današnje glasanje u parlamentu ako Talijani odluče da su ekonomski sigurniji s njegovim ostankom na vlasti.

Čak i njegovi najveći protivnici dva puta će razmisliti kada pomisle na opasnost da njihova zemlja postane sljedeća domina koje će - nakon Grčke i Irske - pasti u evropskoj finansijskoj krizi. Ali talijanske banke relativno su stabilne, a zemlju nije pogodila kriza u građevinskom sektoru, kao Španiju i Irsku.

I pored toga, Berlusconi se ne može pohvaliti velikim ekonomskim liderstvom. Naprotiv, nastavlja Times, za njegova boravka na vlasti Italija je ekonomski oslabila, a Berlusconijeva vladavina postala je poznata po korupciji, uzajamnom činjenju usluga i rasprostranjenom izbjegavanju poreza.

Tokom sedamnaest godina, koliko je s prekidima bio premijer, Berlusconi je imao šansu da u jednom nestabilnom političkom okruženju provede strukturalne reforme, no pod njegovim vodstvom talijanska ekonomija je otišlo nizbrdo, ocjenjuje londonski dnevnik.

Opasnost da novi izbori donesu jednu podijeljenu koaliciju, manja je od ostanka ovog 73-godišnjaka na vlasti, koji više nije samo neugodnost, već i ekonomsko opterećenje za Italiju. Navika se je teško osloboditi, ali je Berlusconi postao preskupa navika, zaključuje Times.