Poruka zbog Ukrajine?
22

Italija odlučila povući iz Slovačke protivzračni sistem koji štiti nuklearne elektrane, Fico bijesan

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Slovačke Robert Fico najavio je da Italija planira povući svoj sustav protivzračne odbrane iz Slovačke, koji je prošle godine privremeno prebačen u tu zemlju kako bi zamijenio američki sistem protivzračne odbrane Patriot.

Prema riječima slovačkog političara, dobio je odgovarajuću poruku od italijanske vlade u vezi s povlačenjem sistema protivzračne odbrane, koji su posuđeni prije godinu dana, a biti će povučeni jer trebaju na drugom mjestu.

Fico je u tom kontekstu postavio pitanje ko će štititi nuklearne elektrane i druge strateške ciljeve u Slovačkoj.

"Prvo je prethodna vlada Ukrajini donirala funkcionalni masivni ruski raketni odbrambeni sistem S-300. Zatim smo neko vrijeme ovdje imali američke Patriot sisteme, ali oni su otišli, a sada će otići i Italijani", rekao je.

Aktuality.sk napominje da u Slovačkoj 145 talijanskih vojnika sa sistemom protivzračne odbrane SAMP/T Mamba djeluje u vojnoj bazi Malacky-Kuchyna u sklopu prednje prisutnosti NATO-a.

Ranije je novi premijer Slovačke Robert Fico izjavio da Bratislava neće podržati pružanje vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Kasnije se Slovačka dosjetila opravdanja za odbijanje pomoći Ukrajini u odbrani. Bratislava navodno više ne može pomagati jer treba održati odbrambenu sposobnost.