Svijet
1

Istočna Ukrajina: Broj žrtava raste, sukobi se nastavljaju

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje jedna osoba je poginula, a dvije su ranjene u Lugansku, u istočnoj Ukrajini, nakon što je vojska otvorila vatru na separatističke aktiviste, javila je jutros ruska televizija Rossiya 24.

Prema tom izvještaju, grupa separatista se skupila da blokirala kancelariju za mobilizaciju i nekoliko vojnih baza u tri distrikta u Lugansku, u znak protesta zbog vijesti da je u taj grad stiglo vojno pojačanje iz drugih oblasti Ukrajine.

Vojnici su procijenili da demonstranti namjeravaju da napadnu zgradu i otvorili su vatru na njih, tvrdi Rossiya 24.

Međutim, lokalni list "Vostočni varijant" javlja da su demonstranti zauzeli kancelariju za mobilizaciju u Lugansku i da su svi vojnici bili primorani da napuste zgradu.

U gradu Konstantinovka u oblasti Donjecka, nakon što je dopremljena vojna oprema, vojska je počela da puca na ljude iz tenkova i oklopnih transportera, navodi Itar-Tass pozivajući se na aktivistu iz lokalnih jedinica za samoodbranu.

Aktivista je rekao i da su se padobranci spustili u blizini televizijskog tornja i odmah počeli da pucaju.

Ima žrtava i ranjenih, ali ne zna se tačan broj, ispričao je ovaj aktivista.

Prema svjedočenju očevidaca, borbeni tenkovi su ušli i u Kramatorsk, drugi grad u oblasti Donjecka.

Izvještaji o sukobima stižu i iz grada Druškovka i sela Ivanovka i Pčolkino. Prema različitim izvještajima, poginulo je između šest i 10 osoba, prenosi Itar-Tass.

Vojska je noćas pokrenula ofanzivu i na zgradu gradske skupštine u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

Petak je bio najkrvaviji dan u Ukrajini od svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča u februaru. Tog dana je u oružanim sukobima poginulo nekoliko desetina ljudi.

Najveći broj ljudi poginuo je u Odesi, na jugu Ukrajine. Ukupno 46 osoba je stradalo, a više od 200 ranjeno u sukobu radikala i separatista i požaru u Domu sindikata koji je zapaljen dok su se u njemu nalazili separatistički aktivisti.