Svijet
1

Ukrajinski predsjednik: Mnogi pobunjenici su ubijeni u Slavjansku

Klix.ba
Uhapšene osobe za koje kijev tvrdi da su oborile helikoptere (Foto: EPA)
Uhapšene osobe za koje kijev tvrdi da su oborile helikoptere (Foto: EPA)
Specijalne ukrajinske vojne snage pokrenule su jutros operaciju u Slavjansku, na istoku Ukrajine, uz upotrebu borbenih letjelica i oklopnih vozila. Akcija je odnijela i nekoliko života.

Mnogi proruski pobunjenici su ubijeni, ranjeni i uhapšeni u ofanzivi ukrajinske vlade u istočnom gradu Slavjansku, saopćio je privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turchynov, prenosi BBC.

Međutim, u njevom saopćenju se također navodi da akcija protiv pobunjenika koji drže grad ne ide tako brzo kako se očekivalo.

Ranije su separatisti srušili dva ukrajinska vojna helikoptera, ubivši pilota i servisera.

Rusija je danas pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog novonastale situacije na istoku Ukrajine.

U međuvremenu pristižu informacije da ima mrtvih i povrijeđenih i u ukrajinskoj luci, gradu Odessa. Pucnjava se čula u centru grada gdje su se skuobile dvije suprotstavljene grupe demonstranata. Više od 2.000 demonstranata su se gađali međusobno Molotovljevim koktelima i dimnim bombama, prije nego ih je policija uspjela razdvojiti. U cijelči incident su upleteni i nogometni navijači, izvještavaju ruski mediji.

U ovom sukobu je poginula najmanje jedna osoba, koja je ubijena iz pištolja, saopćio je regionalni ministar unutarnjih poslova.