Svijet
1

Ukrajina: Vladine snage tvrde da su ubile 300 pobunjenika

FENA
Borbe su bjesnile drugi uzastopni dan na istoku Ukrajine u petak, dan nakon sukoba u kojem ukrajinske vladine snage navode da je ubijeno oko 300 separatista.

Brojka žrtava među proruskim separatistima nije se mogla nezavisno potvrditi iako je pobunjenički zapovjednik saopćio u četvrtak da su pobunjenici zadobili "teške gubitke" nakon što su ih nadjačale vladine snage podržane teškim oklopnim vozilima.

Vladine snage saopćile su da je sedam njihovih boraca ubijeno u jučerašnjim borbama. Nove borbe u petak izbile su stotinjak kilometara od granice s Rusijom.

Sukobi su izbili istočno od mjesta Krasni Liman u četvrtak ujutru nakon što su proruski separatisti odbili položiti oružje kako se traži u mirovnom planu koji je predložio predsjednik Petro Porošenko, saopćile su vladine snage, prenosi Reuters.

Vladine sanage postepeno potiskuju pobunjenike u toj regiji iako separatisti, koji su ustali protiv centralne vlade u Kijevu nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, još kontrolišu strsteški grad Slavjansk.

Vladislav Seleznjov, portparol "antiterorističke operacije" Kijeva, saopćio je da je oko 300 separatista ubijeno u akciji oko sela Jampil i Zakitne iz artiljerijske vatre i zračnih napada.

Teško naoružanje je zaplijenjeno od separatista, uključujući oklopno vozilo, kamion s mitraljezom s visokim kalibrom i malokalibarsko oružje, saopćio je Seleznjov na svojoj Facebook stranici.

  • Gubici ukrajinskih snaga iznose sedam poginulih i 30 ranjenih. Vojna akcija se nastavlja - navodi Seleznjov.