"Kamp za preodgoj"
34

Ispovijest zatvorenice logora u Kini: Grupna silovanja, mučenja i medicinski eksperimenti

E. Lj.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Xinjiangu, autonomnoj regiji na zapadu Kine, živi približno 10 miliona ujgurskih muslimana. Dio njih nasilno je odveden u konclogore koje kineski dužnosnici nazivaju "kampovima za preodgoj i rehabilitaciju", a svjedočenja onih koji su uspjeli pobjeći šokirala su svijet.

Nastavnica Sayragul Sauytbay je muslimanka kazahstanskog porijekla koja je uspjela pobjeći iz Kine u Švedsku gdje dobila azil. U kamp je prislilno zatvorena u oktobru 2017. godine, ispričala je u razgovoru za Haaretz u kojem je otkrila da su zatvorenici podvrgnuti mučenjima i medicinskim eksperimentima.

Sayragul Sauytbay je dovedena da bude učiteljica u kampu, a dobila je instrukcije da zatvorenike podučava propagandnim pjesmama i parolama komunističke partije.

"Naoružani muškarci u uniformama otpratili su me do logora u kojem su me držali nekoliko mjeseci. U prostoriji veličine 16 m2 bilo je smješteno 20 ljudi. Svaka soba je imala plastičnu kantu koja je služila kao toalet, a svaki zarobljenik je imao dvije minute dnevno da je koristi. Kantu su praznili jednom dnevno. Osim toga, bilo je zabranjeno međusobno razgovarati, smijati se, plakati i odgovarati na pitanja", ispričala je.

U ovim konclogorima žene su bile grupno silovane.

"Policajci bi im naredili da se skinu i onda bi pred svima silovali jednu za drugom. Pratili su reakcije zatvorenika. Bilo je grozno, nikada neću zaboraviti osjećaj bespomoćnosti. Neki bi okretali glavu ili zatvorili oči, a one koji su izgledali ljuto i šokirano bi odveli i nikada više ih nismo vidjeli", rekla je.

Osim toga, zatvorenici su podvrgavani različitim misterioznim ljudskim eksperimentima.

"Davali su im tablete i injekcije koje su imale različite efekte. Neki zatvorenici bi kognitivno oslabili. Žene su prestajale dobijati menstruaciju, a muškarci su postajali sterilni", ispričala je.

Higijena je bila na najnižem nivou, hrana loša, a svi zatvorenici bili su prisiljeni jesti svinjetinu.

U martu 2018. godine pustili su je iz logora i naredili joj da se vrati na posao. Međutim, nakon tri dana je otpuštena, optužena je za izdaju i rečeno joj je da će je vratiti u logor kao zatvorenicu.

"Vidjela sam šta se događa i znala sam da odlazak u kamp znači smrt. Odlučila sam pobjeći. Uspjela sam pobjeći kroz prozor i preći u kuću pored, odakle sam pozvala taksi i prebacila se do granice s Kazahstanom koju sam uspjela preći. Pronašla sam svoju porodicu i na koncu uspjela dobiti azil u Švedskoj. Svijet mora pronaći rješenje kako bi moji ljudi živjeli u miru", rekla je Sauytbay.

Zvanični Peking negirao je njene navode.