Skandal
0

Irski premijer pijan davao intervju

FENA
Brian Cowen (Foto: Press Assoc.)
Brian Cowen (Foto: Press Assoc.)
Irski premijer Brian Cowen našao se na oštrom udaru stranačkih kolega i javnosti nakon optužbi da se na intervjuu radiostanici RTE, koji je emitiran uživo, pojavio pijan.

Nekadašnji ministri i zastupnici iz redova vladajuće stranke Fianna Fail zahtijevaju hitno održavanje unutarstranačkog sastanka na kojem će biti raspravljen taj incident, piše britanski The Guardian.

Tokom devetominutnog intervjua, emitiranog prošle sedmice, Cowen je pogrešno izgovarao riječi i u jednom trenutku sporazum koji je vlada nedavno postigla sa sindikatima pomiješao s imenom mirovnog sporazuma koji je u Irskoj postignut prije 12 godina.

Premijeru je prigovoreno i da nije prenio vladinu poruku o neophodnosti poduzimanja čvršćih mjera na kresanju javne potrošnje i smanjenju proračunskog deficita.

Upitan je li bio pod utjecajem alkohola, premijer je odgovorio da to nije istina i da su takve optužbe smiješne.

U slučaju da poslanici stranke Fianna Fail izglasaju nepovjerenje Cowenu, vjerojatno bi uslijedili opći izbori na kojima bi stranka pretrpjela velike gubitke, navodi britanski list.

U Irskoj su u ponedjeljak objavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja prema kojima više od 70 posto ljudi smatra da se vlada slabo bori s recesijom.