John Lipsky
0

"Pregovori Irske i MMF-a brzo napreduju"

FENA
John Lipsky
John Lipsky
Pregovori između Irske i Međunarodnog monetarnog fonda brzo napreduju, ali je na irskoj vladi da donese neophodne političke odluke, izjavio je u utorak prvi zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky.

Pregovori o finansijskoj pomoći koju su MMF i Evropska unija ponudili za spašavanje bili su ugroženi nakon što se irski premijer Brian Cowen, koji je snažno kritiziran zbog svog rukovođenja krizom, suočio s pozivima za raspisivanje prijevremenih izbora.

"Očigledno je da je naš rad ovdje tehničke, a ne političke prirode. Konačne odluke mora donijeti vlada, a ne tehnički stručnjaci", rekao je Lipsky u New Yorku.

"Pregovori napreduju prilično dobro, prilično brzo i vrlo su intenzivni. Očigledno je da postoji snažna usredotočenost na što brže napredovanje", dodao je.

Cowen je odbacio pozive za prijevremeno napuštanje funkcije, kazavši kako nacionalni interesi zahtijevaju da se založi za to da u srijedu bude objavljen obećani četverogodišnji paket strogih mjera štednje koji je od ključnog značaja za pregovore s MMF-om i EU-om, prenio je Reuters.

Lipsky je kazao da ne bi volio "špekulirati" o utjecaju političkih previranja u Irskoj na izglede za njeno spašavanje. On je podsjetio kako povijest pokazuje da su se lideri s različitih strana političkog spektra uspijevali dogovoriti o akcijama u trenucima velike nesigurnosti.