Irska
0

Premijer Cowen najavio prijevremene izbore

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Irski premijer Brian Cowen saopćio je da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore početkom sljedeće godine, ali tek kada vlada usvoji budžet koji će sadržavati obimne mjere štednje i okonča pregovore o paketu finansijske pomoći s Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnih fondom (MMF).

Premijer Cowen u ponedjeljak je objavio svoju namjeru nakon što je mladji partner u koalicionoj vladi, Stranka zelenih, zatražila da se izbori održe u januaru. Opozicione stranke takođe vrše pritisak na irskog premijera i zahtijevaju da se izbori odmah održe, prenosi BBC.

Cowen je, međutim, izjavio da je od presudnog značaja za zemlju da usvoji budžet i dogovori paket pomoći prije nego što Irci izađu na birališta.

Irska je u nedjelju formalno zatražila pomoć kako bi stabilizovala svoje posrnule banke i popunila ogromnu rupu u budžetu. Detalji nisu finalizovani, ali se vjeruje da će Irska dobiti između 80 i 90 milijardi eura.

Berze su najprije povoljno reagovale na paket pomoći Irskoj, ali su početni dobici kasnije izbrisani, jer je nadvladala sumnja da će se zaraza proširiti na druge ranjive članice eurozone - sljedeći na udaru mogao bi da bude Portugal.

Paulo Kasaka, bivši portugalski poslanik Evropskog parlamenta i privatni konsultant u Bruxellesu, sumnja da će paket pomoći Irskoj smiriti turbulencije u eurozoni.

"Ukoliko evropski lideri ne ustanove nove uslove koji će osigurati dugoročnu stabilnost eura, ići ćemo iz krize u krizu. Vrlo je vjerovatno da će irski virus zaraziti Portugal. Finansijska tržišta nanjušila su krv i ako Evropa ne poduzme odlučnu akciju, epidemija će se širiti", rekao je on.

Kasaka ocjenjuje da je u eurozoni potreban mnogo strožiji ekonomski nadzor, posebno nad bankarskim sektorom.

"Potpuno je neshvatljivo da su irske banke mogle da dođu u tako katastrofalan minus, a da Evropska centralna banka nije reagovala. Problem je takođe u vanjskotrgovinskim trgovinskim bilansima - Njemačka već duže od deset godina bilježi ogroman suficit, a većina zemalja južne Evrope u istom tom periodu tone u sve veći minus. Na duži rok, takva neravnoteža je neodrživa", smatra Kasaka.