Nova kazna zbog fotografije
0

Iranka osuđena na bičevanje zbog nepristojnosti

Sarajevo-x.com
Sakineh Mohammadi-Ashtiani (Foto: AFP)
Sakineh Mohammadi-Ashtiani (Foto: AFP)
Iranka Sakineh Mohammadi Ashtiani, koja je najprije bila osuđena na smrt kamenovanjem zbog navodnog preljuba, sada se suočava s kaznom bičevanja zbog "nepristojnosti", izjavio je njen sin, prenosi BBC.

Iranske vlasti osudile su Ashtiani na 99 udaraca bičem jer je magazin "Times" objavio njenu fotografiju na kojoj nema maramu na glavi. Iako je "Times" kasnije objavio ispravak u kojem je istaknuto da to nije fotografija Sakinehe Mohammadi Ashtiani, vlasti ne žele opozvati odluku.

Kako piše BBC za bičevanje je sin Iranke saznao od ljudi koji su pušteni iz zatvora Tabiz u kojem njegova majka boravi. Na tu kaznu je osuđena zbog fotografije koja je 28. augusta objavljena u magazinu "Time", a koju je medijima proslijedio advokat osuđene.

Advokat Mohammad Mostafei tvrdi da je fotografiju dobio od Irankinog sina Sajada Ghaderzadeha, no on to opovrgava, tvrdeći da je to samo još jedna malverzacija vlasti koje žele da maltretiraju njegovu majku.

Ghaderzadeh je uputio javno pismo svim međunarodnim organizacijama u kojem tvrdi da je njegova majka osuđena na 99 udaraca bičem zbog nepristojnosti, te dodao da vjeruje da će kazna biti izvršena, no on ne može učiniti ništa jer je njemu, kao i advokatu, zabranjena posjeta na dvije sedmice, a nisu mogući ni telefonski razgovori.

Napominjemo, Sakineh Mohammadi Ashtiani je osuđena na smrtnu kaznu kamenovanjem zbog navodnog preljuba i saučesništva u ubistvu muža, no nakon velikog međunarodnog pritiska iranske vlasti su privremeno stopirale izvršenje kazne, "dok slučaj ne analiziraju pravosudni organi".

Ipak, postoji velika opasnost da će Iranka biti osuđena na smrtnu kaznu vješanjem.