Svijet
0

Iran želi "autentične" bilateralne pregovore sa SAD-om

FENA
Iran je rekao da pozdravlja ponudu Sjedinjenih Država za pokretanje bilateralnih pregovora o nuklearnom programu Teherana, ali želi da SAD pokaže "autentičnu... poštenu i stvarnu namjeru da riješi to pitanje", izvijestio je BBC u nedjelju.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akhbar Salehi rekao je da SAD treba prestati prijetiti da će poduzimati akcije protiv Irana dok nudi pregovore. Salehi je govorio na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu dan nakon što je potpredsjednik SAD-a Joe Biden na skupu rekao da Iran mora biti "ozbiljan" prema pitanju svog nuklearnog programa.

Međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu trebaju se održati kasnije ovoga mjeseca.

Biden je u Muenchenu rekao da je Washington spreman održati bilateralne pregovore s Iranom "kada će iransko čelništvo, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, biti ozbiljno". "Ta ponuda stoji ali to mora biti stvarno i konkretno i mora postojati plan točaka o kojima su spremni razgovarati. Nismo ih spremni voditi samo radi vježbe".

Salehi je u nedjelju odgovorio da Iran nema "crvenih crta" te da je sa SAD-om u Bagdadu pregovarao "više puta". "No moramo osigurati da druga strana dolazi s autentičnim namjerama i poštenom i stvarnom namjerom da riješi pitanje", rekao je.

Ministar je rekao da će Iran ponudu "ozbiljno razmotriti" ali da SAD mora prestati s "prijetećom retorikom".

Salehi je također "dobrim vijestima" ocijenio što će međunarodni pregovori o Iranu biti održani u Kazahstanu 25. februara, ali nije potvrdio sudjelovanje Teherana.