Svijet
1

Hamnei: SAD drže Iran na nišanu, nećemo s njima razgovarati

Klix.ba
Ali Hamnei
Ali Hamnei
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbio je ponudu SAD-a da razgovaraju o nuklearnom programu Irana. On je razgovore okarakterizirao kao besmislene i optužio Washington da drži Iran na nišanu.

"Neki naivni ljudi vole ideju o pregovorima sa SAD-om, međutim to neće riješiti probleme", kazao je Hamnei u razgovoru sa dužnosnicima iranske avijacije.

On je poručio da će se boriti protiv svih koji žele da se upostavi američka vladavina u Iranu. "Iranski narod neće uplašiti prijetnje", kazao je Hamnei optuživši Washington da drži Iran na nišanu.

Najviši zvaničnici zemlje izjavili su da je američka strategija na Bliskom istoku propala te da je njihova nova taktika da uvuku Teheran u pregovore.

Njegovo upozorenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki potpredsjednik Joe Biden izjavio da je Washington spreman za pregovore ukoliko Hamnei pokaže ozbiljnost.

Ajatolahovo upozorenje šamar je iranskom ministru vanjskih poslova Aliju Akhbaru Salehiju, koji je pozdravio američki prijedlog kazavši da je to dobar znak.

Odnosi između Teheran i Washingtona su se pogoršali tokom prošle godine. SAD i Izral tvrde da Iran razvija nuklearno oružje, dok iranska vlada negira te tvrdnje.