Teheran i Washington imaju šansu
1

Iran spreman na nove pregovore o nuklearnom programu

Klix.ba
Iranske vlasti su u nedjelju saopćile da su spremne prihvatiti prijedlog SAD-a i započeti novu rundu pregovora o nuklearnom programu ovog mjeseca.

U posljednje vrijeme se ulažu veliki diplomaptski napori kako bi se riješio problem s nuklearnim programom Irana. Teheran tvrdi da se radi o miroljubivom programu, dok zvaničnici SAD-a sumnjaju da Iračani planiraju napraviti nuklearnu bombu. Uprkos tome Iran i dalje napreduje s razvojem programa.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi smatra poziv Washingtona "korakom naprijed". Ipak, pozive Amerikanaca smatra i kontradiktornim s obzirom da zvaničnici SAD-a i dalje govore o tome kako su "spremni na sve opcije" uključujući i korištenje sile kako bi se spriječilo da Iran dođe u posjed nuklearnog oružja. Salehi je ipak dao priliku Amerikancima da dokažu da ovog puta zaista žele da pregovori napreduju.

Članice šest svjedskih sila, Rusija, Kina SAD; Velika Britanija, Francuska i Njemačka nisu uspjele napraviti željene rezultate tokom pregovora sa Iraonom koji su obustavljeni u junu prošle godine. Eksperti smatraju da su direktni pregovori Washingtona i Teherana najbolja šansa za rješavanje problema. Šanse bi se povećale i ukoliko Iranci u junu izaberu novog predsjednika.

Prošle godine su tokom pregovora evropski zvaničnici optužili Iran da odugovlači. Glasnogovornica šefice evropske vanjske politike, Catherine Ashton, koja koordinira naporima za rješavanje problema oko nuklearnog programa Irana, predložila je pregovore za 25. februar, ali iranske vlasti još uvijek nisu zvanično potvrdile taj datum.

Iran je najavio prošle sedmice planove za instaliranjem i pokretanjem naprednih mašina za obogaćivanje urana, što je u svijetu izazvalo zabrinutost. Evropska unija smatra da je to kraći put do nuklearnog oružja te da je sada jasno da iranski nuklearni program nije miroljubive prirode.