Tvrdnje američkih obavještajaca
0

Iran je spreman za terorističke napade na SAD

Sarajevo-x.com
James R. Clapper
James R. Clapper
Američke obavještajne snage vjeruju da je Iran spreman za pokretanje terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države kao odgovor na prijetnje koje dolaze iz te zemlje i od njenih saveznika, kazao je šef američkih obavještajaca James R. Clapper.

Direktor Nacionalne obavještajne službe, James R. Clapper, rekao je u izvještaju koji je u utorak podnio Senatu, da navodna iranska urota da se ubije ambasador Saudijske Arabije u Washingotnu, a koja je osujećena prošle godine, odražava spremnost iranskih zvaničnika da odobre napade na SAD.

"Zavjera pokazuje da su neki iranski dužnosnici, među kojima je vjerovatno i vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, promijenili svoje kalkulacije i sada su spremni da napadnu SAD kao odgovor na stvarne ili percipirane akcije njihovom režimu. Također smo zabrinuti zbog iranskih urota protiv SAD ", kazao je Clapper u izvještaju koji je u utorak predat Senatu u skladu s godišnjim procjenama najvećih sigurnosnih prijetnji.

Ionako zategnuti odnosi između Irana i SAD bi nakon ovog izvještaja mogli postati još lošiji jer bi izvještaj mogao postati opravdanje za eventualne preventivne napade, kojima su SAD i ranije bile sklone.

No, Clapper je naglasio da SAD nastoje izbjeći nasilni sukob s Iranom.

"Nadamo se da će sankcije utjecati na poticanje promjena u iranskoj politici", kazao je Clapper, a prenosi Washington Post.