Svijet
0

Vojna akcija protiv Irana mogla bi imati neželjene posljedice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vojna akcija protiv Irana mogla bi imati neželjene posljedice, izjavio je u petak američki ministar obrane Leon Panetta, izrazivši do sada najjaču suzdržanost prema napadu na Iran nakon objave novog izvještaja IAEA-e o vojnoj prirodi iranskog nuklearnog programa.

Panetta je konferenciji za štampu u Pentagonu rekao kako se slaže s prijašnjim procjenama da bi udar unazadio iranski nuklearni program za najviše tri godine, javljaju američki mediji.

"Tu morate biti oprezni zbog neželjenih posljedica koje mogu uključiti ne samo stvarno odvraćanje Irana od onoga što želi učiniti nego bi to, što je važnije, moglo imati ozbiljan učinak u regiji i ozbiljan učinak na američke snage u regiji", rekao je Panetta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ovoj je sedmici prvi put objavila da je Iran osumnjičen da izvodi tajne pokuse, jedina svrha kojih je razvoj nuklearnog oružja.

Kao odgovor State Department je u četvrtak objavio da SAD razmatra načine kako povećati ekonomski pritisak na Iran. Izraelski čelnici su rekli da bez učinkovitih sankcija oni neće odustati ni od jedne druge opcije, sugerirajući da je zračni napad na iranske nuklearne objekte i dalje jedan od mogućih odgovora.

Teheran je, u međuvremenu, upozorio da bi na svaki napad SAD-a ili Izraela Iran snažno odgovorio. Iran tvrdi da nuklearni program koji razvija ima miroljubivu namjenu.

Panetta, bivši CIA-in direktor, izjavio je da je izvještaj IAEA-e u skladu s obavještajnim procjenama koje sugeriraju da Teheran pokušava razviti svoje nuklearne sposobnosti, ali da iransko vodstvo još dvoji izraditi ili ne atomsku bombu.

Upitan što će se dogoditi ako sankcije ne budu učinkovite, Panetta je rekao: "Nadamo se da nećemo dosegnuti tu granicu te da će Iran odabrati priključenje međunarodnoj porodici". Rekao je, međutim, kako se SAD slaže da vojna akcija treba biti posljednje rješenje.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je da se SAD savjetuje s međunarodnim saveznicima o tome koje daljnje korake treba poduzeti.

"Svakako ćemo tražiti načine na koje možemo pojačati gospodarski pritisak na Iran" te uvjeriti Islamsku Republiku da se vrati pregovorima o svom nuklearnom programu i jasno predoči svoje namjere", rekao je Toner.

Dodao je da je svih šest zemalja koje pregovaraju s Iranom o nuklearnom pitanju - SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija - "ujedinjeno u stajalištu da iranski nuklearni program postavlja ozbiljna pitanja ... koja treba riješiti".

Kazao je kako su Ujedinjeni narodi već uveli "vrlo stroge" sankcije protiv Irana, koje su opteretile iransku ekonomiju, ali da SAD želi da se one još bolje provode.