Amerika traži odgovore od Teherana o atomskoj bombi

S
SRNA
12.11.2011. u 10:04
0
13
Amerika traži odgovore od Teherana o atomskoj bombi
0
Amerika traži odgovore od Teherana o atomskoj bombi Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Američki državni sekretar Hillary Clinton zatražila je danas da Iran u narednih nekoliko dana odgovori na optužbe kontrolne agencije UN o tome da je Islamska Republika pokušala da napravi atomsku bombu.
Clintonova je u govoru na azijsko-pacifičkom samitu u Honoluluu rekla da SAD obavljaju konsultacije sa saveznicima o daljem jačanju pritiska na Teheran. Ona nije precizirala o kojoj vrsti akcije je riječ.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je ranije ove sedmice da je Iran radio na razvoju nuklearnog oružja i da to možda čini i danas.

"Iran je se odavno bavi obmanjivanjem i poricanjem kada je riječ o njegovom nuklearnom programu. Očekujemo da Iran u narednim danima odgovori na ozbiljna pitanja iz ovog izvještaja", rela je Clintonova.

Agencija UN juče je podijelila satelitske snimke, pisma i dijagrame sa 35 zemalja, kako bi podržala optužbe iznesene u izvještaju. Glavni iranski izaslanik u IAEA odbacio je ovu prezentaciju kao materijal koji su fabrikovale SAD i njihovi saveznici.

Očekuje se da će predsjednik SAD Barack Obama zatražiti zauzimanje zajedničkog stava prema Iranu tokom predstojećeg sastanka sa svjetskim liderima na marginama samita u Honoluluu.

Rusija i Kina ranije su već objavile da ne podržavaju uvođenje novih sankcija protiv Irana, što umanjuje mogućnost da će Vijeće sigurnosti UN usvojiti novi paket mjera.

Izvještaj IAEA podstakao je i spekulacije o mogućem jednostranom izraelskom vojnom napadu na iranske nuklearne lokacije.


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: