|

Iran i IAEA u četvrtak održavaju novi krug razgovora u Teheranu

Iran i IAEA u četvrtak održavaju novi krug razgovora u Teheranu
0
F
FENA
11.12.2012. u 18:02
0
komentara
0

dijeljenja
Iran i IAEA u četvrtak održavaju novi krug razgovora u Teheranu
Visoki iranski zvaničnik izjavio je u utorak da će eksperti iz Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održati novi krug razgovora u Teheranu u četvrtak kako bi raspravljali o modalitetima saradnje dvije strane, javila je iranska novinska agencija Fars. "Sastanak će se usmjeriti na tehničke pregovore između Irana i UN-ove agencije oko odlučivanja okvira i modaliteta međusobne saradnje", navela je novinska agencija riječi zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova za Aziju i Okeaniju Abaza Aragdžija u utorak, prenosi Xinhua.
Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je u utorak da će razgovori s IAEA u Teheranu imati pravnu i tehničku dimenziju i održat će se na osnovu pravila Sporazuma o nuklearnom neširenju.

Iran je spreman da sarađuje s UN-ovom agencijom za nuklearni nadzor kako bi otklonio njene brige oko iranskog nuklearnog programa. Iran, istovremeno, očekuje da će se priznati njegovo pravo na miroljubivo krišrenje nuklearne tehnologije i obogaćivanja urana, saopćio je Mehmanparast.

Glasnogovornica IAEA je 9. novembra objavila da će se eksperti IAEA i Irana sastati 13. decembra u Teheranu na novom krugu razgovora o iranskom nuklearno programnu.

IAEA je izrazila nadu da će postići sporazum s Iranom koji bi omogućio njenim inspekrtorima da istraže eventualne vojne aspekte iranskog nuklearnog programa.

Posljednji razgovori između dvije strane održani su u augustu bez potpisivanja bilo kakvog sporazuma.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne akrtivnosti miroljubive, iako Zapad sumnja da iranski nuklearni program ima za cilj proizvodnju atomske bombe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.