Svijet
0

Iran i IAEA u četvrtak održavaju novi krug razgovora u Teheranu

FENA
Visoki iranski zvaničnik izjavio je u utorak da će eksperti iz Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održati novi krug razgovora u Teheranu u četvrtak kako bi raspravljali o modalitetima saradnje dvije strane, javila je iranska novinska agencija Fars. "Sastanak će se usmjeriti na tehničke pregovore između Irana i UN-ove agencije oko odlučivanja okvira i modaliteta međusobne saradnje", navela je novinska agencija riječi zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova za Aziju i Okeaniju Abaza Aragdžija u utorak, prenosi Xinhua.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je u utorak da će razgovori s IAEA u Teheranu imati pravnu i tehničku dimenziju i održat će se na osnovu pravila Sporazuma o nuklearnom neširenju.

Iran je spreman da sarađuje s UN-ovom agencijom za nuklearni nadzor kako bi otklonio njene brige oko iranskog nuklearnog programa. Iran, istovremeno, očekuje da će se priznati njegovo pravo na miroljubivo krišrenje nuklearne tehnologije i obogaćivanja urana, saopćio je Mehmanparast.

Glasnogovornica IAEA je 9. novembra objavila da će se eksperti IAEA i Irana sastati 13. decembra u Teheranu na novom krugu razgovora o iranskom nuklearno programnu.

IAEA je izrazila nadu da će postići sporazum s Iranom koji bi omogućio njenim inspekrtorima da istraže eventualne vojne aspekte iranskog nuklearnog programa.

Posljednji razgovori između dvije strane održani su u augustu bez potpisivanja bilo kakvog sporazuma.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne akrtivnosti miroljubive, iako Zapad sumnja da iranski nuklearni program ima za cilj proizvodnju atomske bombe.