Svijet
1

Diplomati: IAEA i Iran postigli sporazum o "strukturnom pristupu"

FENA
UN-ova agencija za nuklearni nadzor i Iran postigli su preliminarni sporazum na sastanku u Teheranu o "strukturnom pristupu" iranskim spornim nuklearnim aktivnostima, saopćili su diplomati u četvrtak.

I međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran objavili su da je napredak ka postizanju sporazuma postignut u današnjim razgovorima, a IAEA vjeruje da će to omogućiti agenciji da nastavi s istragom nuklearnih postrojenja u Iranu.

Diplomata sa sjedištem u Beču izjavio je za Xinhuu da je preliminarni dogovor o strukturnom pristupu dvije strane preduvjet za novi krug razgovora i također uvjerava agenciju u ostvarenje napretka u dijalogu s Teheranom, iako Iran nije pristao da omogući pristup vojnoj bazi Parchin u blizini Teherana za inspektore UN-a na razgovorima održanim prošle sedmice.

IAEA traži od Irana da dopusti pristup Parchinu, tvrdeći da bi Islamska Republika u njemu možda mogla izvoditi eksplozivne eksperimente za koje se sumnja da su povezani s iranskim nuklearnim programom i sugerirajući da Iran trenutno uklanja dokaze o tome.