|

Iran se nada "okvirnom dogovoru" s IAEA-om

Iran se nada "okvirnom dogovoru" s IAEA-om
1
F
FENA
15.1.2013. u 14:41
2
komentara
1

dijeljenja
Iran se nada "okvirnom dogovoru" s IAEA-om
Iran se nada da će postići "okvirni dogovor" s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi uklonio svaku sumnju u svoj sporni nuklearni program, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.
"Nadamo se postizanju okvirnog dogovora na pregovorima koji će se održati s delegacijom IAEA-e", rekao je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast na sedmičnoj pres-konferenciji.

Inspektori IAEA-e pokušat će uvjeriti Iran da potpiše dokument na temelju kojega će UN-ova agencija moći obavljati provjere ne bi li utvrdila stvarnu namjenu iranskog nuklearnog programa. Teheran je sve dosad odbijao stanoviti broj zahtjeva agencije, ocijenivši da oni prekoračuju njegove obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP).

Mehmanparast je u utorak ponovio da je Teheran voljan potpisati dokument koji će IAEA-i omogućiti da "otkloni zabrinutost", ali samo ako agencija "u cijelosti prizna nuklearna prava" Irana. Neindirektno je i potvrdio da će Iran u srijedu opet zabraniti inspektorima pristup u Parchin, vojni kompleks koji, po njegovim riječima, "nema nikakve veze s nuklearnim aktivnostima" Irana.

"I Parchin bi se mogao naći na dnevnom redu pregovora, ali u okviru mogućeg općenitog dogovora s IAEA-om", ponovo je naglasio.

UN-ova agencija sumnja da je Teheran u Parchinu ispitivao konvencionalne eksplozive koji bi se mogli koristiti za aktiviranje nuklearne eksplozije.

IAEA i međunarodna zajednica boje se da Iran, uprkos upornom odbacivanju optužaba, želi proizvesti atomsko oružje, skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa.

Glavni direktor IEAE-e Yukiya Amano bio je u petak pesimističan u vezi s izgledima za postizanje dogovora na susretu u srijedu, koji po njemu "nisu bogzna kako sjajni".

"Malo je vjerojatno da će se dogovor postići jer su "i dalje prisutne velike razlike", rekao je u nedjelju za agenciju AFP jedan zapadni diplomat koji je htio ostati anoniman.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...