Godinama bio u egzilu
9

Irački virtuoz se nakon skoro 20 godina vraća kući

Klix.ba
Naseer Shamma (Foto: AFP)
Naseer Shamma (Foto: AFP)
Bivši irački vojnik i zatvorenik, koji je pod svjetlo reflektora ponovo vratio jedan od najstarijih svjetskih žičanih instrumenata, će se iz egzila konačno vratiti kući.

Naseer Shamma je globalni ambasador za ud, orijentalnu lutnju, drveni instrument u obliku kruške sa šest žica, koji potječe iz drevne Mezopotamije. Ipak, ovaj virtuoz u Iraku nikada nije dobio priznanje.

Danas, deset godina nakon svrgavanja Saddama Husseina sa vlasti, Shamma je odlučio da se vrati kući iz egzila.

"Moramo pomoći iračkom narodu, moramo uraditi nešto značajno za narod i kulturu", rekao je ovaj 49-godišnjak porijeklom iz grada Kuta.

Shamma je počeo svirati ud kada je bio dijete, a kasnije je svirao kod majstora Munira Bashira te na Muzičkoj akademiji u Bagdadu. Stekao je slavu širom arapskog svijeta kao muzičar i kompozitor, a sve je šokirao kada je sa tradicionalnim zvucima počeo kombinovati klasičnu i jazz muziku.

Tokom Saddamovog režima Shamma je morao služiti vojsku. Učestvovao je u ratu koji su Sjedinjene Američke Države vodile protiv Iraka 1991. godine. Shamma je 1993. godine proveo i nekoliko mjeseci u zatvoru zbog razloga koje ne želi da navodi.

Nakon toga napušta Irak i seli se u Tunis, gdje je živio pet godina, nakon čega odlazi i u Egipat, gdje je osnovao nekoliko škola za edukaciju i sviranje uda. Također je razvio i jednoruki način sviranja instrumenta, inspirisan vojnicima koji su izgubili ruke u ratu između Iraka i Irana od 1980. do 1988. godine.

"U početku je bilo skoro nemoguće. Ali nakon četiri mjeseca, jednostavno se desilo. Ako imate otvoren um, sve je moguće", kaže Shamma.

Čak i nakon pada režima Saddama Husseina Shamma je odbio da se vrati kući. U Irak se prvi put vratio prošle godine, kada je održao tri koncerta.

"Život se promijenio. Ljudi su se promijenili. Ovo je neka nova vrsta ljudi, imaju moć, imaju novac i život im je konfuzan. Osjećao sam da to nije moja domovina, da to nije moj narod", kazao je Shamma.