Vlada će poduzeti mjere
6

Indijska žrtva grupnog silovanja preminula u bolnici

Klix.ba
Mlada studentica medicine koju je brutalno silovalo nekoliko muškaraca u autobusu u New Delhiju, glavnom gradu Indije, preminula je u bolnici u Singapuru. Ova nesretna 23-godišnja djevojka je u Singapur stigla u četvrtak nakon što je prošla kroz tri operativna zahvata u bolnici u New Delhiju.

Napad, koji se desio ranije ovog mjeseca, je izazvao nasilne javne proteste u Indiji, u kojima je život izgubio jedan policajac. Kako se vijest o smrti studnetice širila društvenim mrežama u Indiji, policija je blokirala velike dijelove centralnog New Delhija i pozvala na pribranost. Prema izvještajima dopisnika BBC-a, centar ovog grada izgleda kao tvrđava.

Manmohan Singh, premijer Indije, je rekao da je jako tužan zbog svega što se desilo te je obećao da će emocije i energiju fokusirati na preduzimanje određenih akcija.

Šest muškaraca je uhapšeno, a dva policajca su suspendovana nakon zločina koji se desio 16. decembra ove godine.

Teške povrede

U izjavi iz bolnice u Singapuru stoji da je djevojka preminula mirno u ranim jutarnjim satima u subotu te da je njena porodica bila uz nju do samog kraja.

"Pacijentica je bila u ekstremno kritičnom stanju od samog dolaska u bolnicu Mount Elizabeth. Nekoliko organa joj je već bilo otkazalo, a imala je i teška oštećenja mozga i druge tjelesne povrede. Bila je hrabra i tako dugo se borila za svoj život. Međutim, povrede su bile prevelike. Počastvovani smo što smo upravo mi odabrani da se brinemo o njoj tokom njene posljednje životne bitke", kazao je Kelvin Loh, direktor bolnice.

Poduzeti aktivnosti

Tim od osam stručnjaka je pokušao da stabilizuje pacijenticu, ali njeno stanje se pogoršalo tokom posljednja dva dana.

"U znak sjećanja na ovu hrabru djevojku najbolje bi bilo kada bi osjećaje i energiju fokusirali na preduzimanje određenih akcija. Treba pokrenuti debatu o kritičnim promjenama koje su potrebne u našem društvu. Vlada razmatra kaznene mjere koje postoje za ovakve zločine i mjere koje će poboljšati sigurnost žena. Nadam se da će svi političari pomoći da se napravi ono što svi želimo, a to je Indija koja je bolje i sigurnije mjesto za žene", rekao je premijer Singh.

Žrtva je sa svojim prijateljem ušla u autobus nakon što su gledali film. Prema izjavama policije, silovana je duže od sat vremena, a oboje su pretučeni metalnim šipkama i izbačena iz autobusa, koji je bio u pokretu, na ulicu.

Indijska vlada već pokušava poboljšati situaciju u zemlji tako što je povećala broj noćnih policijskih patrola, provjeravanjem vozača autobusa i njihovih pomoćnika te zabranom saobraćanja za sve autobuse sa zatamnjenim staklima ili zavjesama na prozorima.

Iz vlade je također rečeno i da će na svim oficijelnim internet stranicama objaviti fotografije i adrese osuđivanih silovatelja.