|

Kremirana žrtva brutalnog silovanja u New Delhiju

Kremirana žrtva brutalnog silovanja u New Delhiju
0
S
SRNA
30.12.2012. u 08:40
6
komentara
0

dijeljenja
Kremirana žrtva brutalnog silovanja u New Delhiju Foto: Anadolija
Tijelo mlade Indijke, koja je bila žrtva brutalnog grupnog silovanja u New Delhiju, kremirano je.
Ceremonija je održana nekoliko sati nakon što je avion, koji je iznajmila indijska vlada, dovezao tijelo djevojke iz Singapura gdje je preminula zadobijenih povreda.

Studentkinja medicine (23), koja je brutalno pretučena silovana je više sati i izbačena iz autobusa u pokretu u New Delhiju. Ona je avionom 26. decembra prebačena u Singapur radi dalje njege, gdje je preminula.

Nekoliko hiljada ljudi jučer je prisustvovalo mirnim protestima, održanim širom Indije, sa zahtjevom za veću zaštitu žena.

Održane su i ceremonije paljenja svijeća radi žalosti za mladom ženom i izražena je tuga i bijes zbog njene smrti.

Indijski premijer Manmohan Sing i predsjednik vladajuće Kongresne stranke Sonia Ghandi bili su na aerodromu, gdje su dočekali avion sa posmrtnim ostacima djevojke.

Gandijeva je obećala da će se boriti protiv sramotnih pogleda na svijet, prisutnih u indijskom društvu, koji stvaraju pogdno tlo za ovaj i slične zločine.

Britanski BBC navodi da se indijska vlada našla na udaru žestokih kritika zbog odgovora na napad, a zabrinutost izazivaju i moguće posljedice smrti djevojke zbog čega policija obezbjeđuje centar New Delhija kako bi spriječila eventualne demonstracije.

Šest muškaraca uhapšeno je zbog silovanja djevojke i optuženi su za ubistvo. Ukoliko budu proglašeni krivim suočavaju se sa smrtnom kaznom.

Prema policijskim podacima, od svih većih indijskih gradova u New Delhiju je najveći broj seksualnih napada i u prosjeku se silovanje dogodi svakih 18 sati.

Prema informacijama vlade broj prijavljenih slučajeva silovanja u Indiji povećan je za gotovo 17 posto u periodu od 2007. do 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...