Svijet
1

Identificirane žrtve krvavog pohoda u Washingtonu, napadač je vojni veteran

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Policijski službenici identificirali su sedam od 12 žrtava koje su ubijene u Američkoj mornarici u Washingtonu tokom krvavog pohoda Aarona Alexisa.

Niko od žrtava nije aktivni vojni službenik. Žrtve su dobi od 46 do 73 godine. Krvavi pohod počinio je 34-godišnji vojni veteran Aaron Alexis, koji je ubijen tokom razmjene vatre s policijom.

Vojska je objavila da je Alexis bio aktivni rezervista prije nego je otpušten zbog povezanosti s incidentima u kojima je korišteno oružje. Uhapšen je u aprilu 2010. godine zbog pucanja iz vatrenog oružja u stanu.

Aaron Alexis
Aaron Alexis

Alexis, koji je iz Forth Wortha u Teksasu, preživio je traumu 11. septembra 2001. godine, kada je spašavao ljude nakon terorističkog napada u New Yorku, i od tada se borio s posttraumatskim poremećajem, objavila je policija.

U jučerašnjem incidentu ranjeno je najmanje četvero ljudi, među kojima je i policijski službenik. Oni su u dobrom stanju.

Istražitelji pokušavaju shvatiti kako je Alexis ušao u bazu. Jedna od teorija je da je imao identifikacijsku propusnicu od nekog drugog. Ušao je u bazu i počeo pucati čim je ugledao ljude, imao je pušku i pištolj. Krvavi pohod okončan je nakon petosatne potrage za počiniocem.

Podsjetimo, jučer oko 8:20 sati po lokalnom vremenu, Aaron je u bazi Američke mornarice Navy Yard pucao na zaposlenike ubivši pri tome 12 i ranivši najmanje četiri osobe.

Motivi napada još nisu poznati.