"Diplomatski šamar"
14

Hrvati iznenađeni Lagumdžijinom najavom trgovinskog rata

SRNA
U Hrvatskoj je sa iznenađenjem dočekana izjava ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije nakon povratka iz Zagreba da Hrvatskoj i BiH prijeti "neka vrsta trgovinskog rata" ne riješe li se otvorena pitanja u sljedećih petnaest mjeseci.

Prema pisanju riječkog Novog lista, ova diplomatski šamar službenog Sarajeva iznenađuje tim više jer takvoga tona u Zagrebu nije bilo.

    Sve izjave i zatvoreni razgovori u Zagrebu su odisali dobrosusjedstvom, a Lagumdžija je lično  najavio potpisivanje međudržavnog sporazuma o euroatlantskom partnerstvu. 

    Međutim, nakon povratka u Sarajevo Lagumdžija je rekao "da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnim", iako to  u Zagrebu niko nije ni tražio.  "U suprotnom, ne treba isključiti intervenciju Brisela", upozorio je Lagumdžija. 

    Šef diplomatije  BiH je rekao da treba otvoriti sedam, a ne predviđena dva granična prelaza za robu animalnog porijekla kada Hrvatska uđe u EU. "Jer,  ako budemo imali dva, završićemo bez ijednoga", naveo je Lagumdžija. 

     "Ako se ove stvari ne riješe sistemski, za godinu ćemo biti u poziciji da ništa nije riješeno, a ako se to dogodi, bojim se da ćemo ući u ekonomsko-trgovinski haos između dvije zemalje koji će biti na štetu svih", rekao  je Lagumdžija. 

    On tvrdi da Hrvatska BiH prodaje 90 posto proizvoda koje ne može prodati nigdje drugo, a da BiH takve proizvode može kupovati bilo gdje. 
    Hrvatski  diplomatski izvori potvrdili su Novom listu  da je u Zagrebu govorio sasvim drukčije. 

    Problem graničnih prelaza, naime, nije problem Hrvatske, nego BiH -  EU komisija pregovarala je s BiH o mogućnosti otvaranja dodatnih prelaza, ali samo pod uslovom da BiH ima dovoljno robe evropskog standarda koja bi preko tih prelaza mogla biti prevezena. 

    Vlasti BiH nisu u to uvjerile Evropsku komisiju, pa zasad vrijedi odluka da će Hrvatska prema BiH otvoriti samo dva prelaza za prevoz robe animalnog porijekla. 

    Problem je za BiH još i veći, jer još nije počela pripreme za prilagođavanje čak ni ta dva granična prelaza za izvoz u EU. Prilagođavanje ulaska  Hrvatske u EU koštaće BiH najmanje 15 miliona eura, prema računici Direkcije za evropske integracije BiH, ali konačan iznos mogao bi biti i veći.  

       Opremanje samo jednoga graničnog prelaza s BiH strane moglo bi koštati 13 miliona eura. Još veći problemi mogli bi iskrsnuti unutar BiH, jer RS i Federacija BiH moraju usuglasiti stav o pregovorima s Hrvatskom, što neće biti lako, konstatuje Novi list.