Svaki dan abortira preko 600 žena
0

Holandski brod za abortuse krenuo ka Maroku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Holandski brod za abortuse isplovio je danas ka Maroku, što će biti njegovo prvo putovanje u jednu muslimansku zemlju, kako bi pružio medicinske usluge obavljanja abortusa ženama koje su izložene velikim zdravstvenim rizicima u slučaju tretmana u svojoj zemlji, saopćili su danas organizatori.

"Brod je isplovio. Ne možemo još da objavimo mjesto i vrijeme dolaska na odredište. Očekujemo da će ostati tamo sedam dana", izjavila je Rebecca Gomperts, osnivač holandske neprofitne organizacije "Žene na talasima".

Grupa navodi, pozivajući se na podatke marokanskih vlasti, da se u ovoj zemlji na sjeveru Afrike svakog dana obavlja od 600 do 800 abortusa, iako je procedura ilegalna i obavijena tabuom.

"Problem je što se samo 200 postupaka obavi na ispravan način, za žene koje imaju novca", izjavio je jedan holandski ljekar koji obavlja abortuse. Ostale žene izložene su opasnim metodama zato što ne mogu da priušte skupi tretman, prenio je AFP.

Zbog toga svake godine umre u prosjeku 78 Marokanki, rekla je Gomperts, pozivajući se na statističke podatke Svjetske zdravstvene organizacije.

Holandska organizacija navodi da je dobila poziv u Maroko od lokalne omladinske grupe "Alternativni pokret za individualne slobode", kako bi se pojačala podrška legalizaciji abortusa u ovoj kraljevini.

Marokanske vlasti za sada se nisu izjasnile o ovoj inicijativi, a lokalni list "Al-Tajdid", glasilo vladajuće islamističke partije, danas je izrazio sumnju da će vlasti dozvoliti brodu da uđe u marokanske vode.

Gomperts je priznala da je teško predvidjeti reakciju zvaničnog Rabata, ali je napomenula da bi bilo kakav pokušaj blokiranja broda bio ilegalan, jer bi ugrozio slobodu putovanja i slobodu izražavanja.