Značajan korak
19

Historijski sastanak: Kim Jong-un razgovarao s južnokorejskim izaslanicima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je organizovao večeru te se sastao s visokim južnokorejskim delegatima, što je prvi put da su se zvaničnici Seoula sreli s mladim liderom otkako je na vlasti od 2011. godine, javlja BBC.

Ured južnokorejskog predsjednika je potvrdio da je došlo do sastanka nedugo nakon šro su izaslanici stigli u ponedjeljak. Radi se o desetočlanom timu koji je u Pyongyang stigao na razgovore s djelomično s ciljem obnavljanja dijaloga između Sjeverne Koreje i SAD-a. Odnosi Sjeverne i Južne Koreje su nešto bolji nakon prošlomjesečnih Zimskih olimpijskih igara održanih u PyeongChangu.

Tokom dvodnevne posjete će se južnokorejska grupa fokusirati na stvaranje uslova za razgovore čiji je cilj rješavanje problema koji predstavlja sjevernokorejsko nuklearno oružje, kao i dijalog između SAD-a i Pyongyanga.

Američki predsjednik Donald Trump je u subotu izjavio da se SAD žele susresti sa Sjevernom Korejom, ali da se Pyongyang prije toga mora "denuklearizirati".

Sjeverna Koreja također želi razgovarati sa SAD-om, ali dodaje da su američki preduslovi "apsurdni".

"Stav SAD-a nakon što smo pokazali namjeru za dijalog nas prisiljava da mislimo da Amerikanci ne žele nastavak dijaloga", saopćilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Na zvaničnoj fotografiji sa sastanka nema Kim Jong-una, koji se pridružio zvaničnicima naknadno na večeri koju je organizovao.