{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijski dan za bh. dijasporu u St. Louisu: Otvara se replika Sarajevskog sebilja

9.8.2014. u 16:50
1.376
97
Historijski dan za bh. dijasporu u St. Louisu: Otvara se replika Sarajevskog sebilja
1.376
Historijski dan za bh. dijasporu u St. Louisu: Otvara se replika Sarajevskog sebilja
Nakon višemjesečnih radova na gradnji replike Sarajevskog sebilja u St. Louisu, bh. dijaspora okupit će se 31. augusta u naselju Bevo Mill kako bi prisustvovali otvorenju sebilja.
Sebilj je izgrađen u srcu bh. zajednice u St. Louisu, na raskršću Gravois Ave. i Morgan Forda.

Iz bh. zajednice u ovom američkom gradu najavljuju bogat kulturno-umjetnički program u sklopu Bosanskog Bevo festivala, desetog po redu.

Dan ranije, 30. augusta, organizatori najavljuju održavanje sportskih manifestacija uz mnogobrojne štandove hrane i pića, predstavljanje bh. kompanija, ringišpil, muziku i ples.

Najavljeno je obraćanje državnih zvaničnika BiH kao i predstavnika gradskih vlasti.

Gradnja sebilja je počela krajem septembra prošle godine kad je položen kamen temeljac. Nakon toga uslijedile su donatorske akcije bh. dijaspore kako se gradnja sebilja uspješno dovršila.

Sadik Kukić, predsjednik Bosanske privredne komore u St. Louisu, kazao je početkom gradnje da će sebilj biti spomenik egzistenciji bh. građana u Americi kao i podsjetnik budućim generacijama na uspješnu integraciju. Arhitekt projekta je Adnan Omeragić.

Uprava St. Louisa dala je bh. zajednici u zakup zemljište na kojem je postavljena replika Sarajevskog sebilja. U narednih stotinu godina cijena zakupa iznosit će jedan dolar godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: