Svijet
630

Uz muziku, pjesmu i golubove u St. Louisu svečano otvorena replika sarajevskog Sebilja

Klix.ba
Foto: Facebook
(Foto: Facebook)
Bh. dijaspora okupila se danas u američkom naselju Bevo Mill u gradu St. Louisu kako bi prisustvovala svečanom otvaranju replike sarajevskog sebilja.

Sebilj je izgrađen u srcu bh. zajednice u St. Louisu, na raskršću Gravois Ave. i Morgan Forda.

Njegovo svečano otvaranje održano je danas u sklopu 10. po redu Bosanskog Bevo Festivala, koji organizuje Ujedinjena bh. zajednica i Privredna komora St. Louis, uz bogat kulturno-umjetnički program, te predstavljanje državnih zvaničnika BiH, kao i predstavnika lokalnih gradskih vlasti.

U sklopu Bosanskog festivala, dan ranije su održane i sportske manifestacije i dodjele UBA CUP pehara uz muziku, ples, ringišpil, te mnogobrojne štandove hrane i pića i predstavljanje bh. kompanija.

"Sebilj je gradu St. Louisu zvanično poklonjen na njegov 250. rođendan!", napisali su članovi organizacije St. Louis Bosnian na svojoj Facebook stranici.

Uprava St. Louisa je zemljište na kojem je postavljena replika sarajevskog sebilja dala bh. zajednici u zakup, a u narednih stotinu godina cijena zakupa iznosit će jedan dolar godišnje. Gradnja sebilja je počela krajem septembra prošle godine kad je položen kamen temeljac, a nakon toga su uslijedile donatorske akcije bh. dijaspore kako bi se gradnja sebilja uspješno dovršila. Arhitekt projekta je Adnan Omeragić.

Sadik Kukić, predsjednik Bosanske privredne komore u St. Louisu, kazao je još ranije u razgovoru za Klix.ba kako sebilj predstavlja spomenik egzistenciji bh. građana u Americi, kao i podsjetnik budućim generacijama na uspješnu integraciju.