Kultura
0

Bh. dijaspora u St. Louisu organizuje izložbu "Rođeni Bosanac"

Anadolija
Organizacija Prijatelji Bosne i Hercegovine u St. Louisu organizuje multimedijalnu izložbu pod nazivom "Rođeni Bosanac" na kojoj će biti izloženi radovi više od 25 vodećih umjetnika iz BiH. .

Izložba će biti održana u Galeriji umjetnosti na Univerzitetu Fontbonne u St. Louisu 29. maja gdje će posjetioci na jednom mjestu imati priliku vidjeti kreativne radove bh. umjetnika.

Izložba se sastoji od blizu 50 radova među kojima su skulpture, fotografije, radovi grafičkog dizajna, nakit i radovi savremene umjetnosti.

Posjetioci će imati priliku da kupe izložene radove, a sav novac će biti doniran Udruženju Bosana koje stipendira učenike socijalno ugroženih porodica u BiH, ali i za bh. stanovnike pogođene nedavnim poplavama.

Izložbu "Rođeni Bosanac" osmislila je Šejla Holland, a prvi put je održana u maju 2012. godine u Kaliforniji, a nakon toga i u Bostonu, Massachusettsu i Washingtonu.

Holland, koja je inače porijeklom iz Mostara, ovom izložbom je, kako i sama kaže, željela pokazati sve kvalitete bosanskog naroda koje su rijetko spominju u medijima, a to su, prema njenim riječima, kreativnost, talenat, umijeće i upornost.

"Drago nam je da se izložba ovaj put organizaje u St. Louisu, gradu u kojem živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca i gdje ćemo imati priliku da vidimo sav talenat bh. naroda", rekla je Elma Mujanović, predsjednica organizacije Prijatelji Bosne i Hercegovine u St. Louisu.

Izložba će trajati od 29. maja do 30. juna, a ulaz je besplatan.