Port-au-Prince
0

Hillary Clinton posjetila Haiti, ali nije makla s aerodroma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila je potresom devastirani Haiti gdje se sastala s predsjednikom Rene Prevalom i podržala napore koji SAD i druge zemlje čine kako bi pomogli haićanskom narodu.

Clinton je preko Portorika stigla u Port-au-Prince s trasportnim avionom C-130 Hercules Obalne straže, koji je dopremio 100 paketa flaširane vode, 100 paketa gotovih jela, sapun, toaletni papir i druge potrepštine, javio je CNN. Nakon četverosatnog boravka tokom kojeg, kako je najavila, neće napuštati aerodrom, na povratku će s istim avionom biti evakuisano 50 Amerikanaca koji su se u trenutku potresa zatekli na Haitiju.

Američka državna tajnica se ispred šatora podignutom na aerodromu u Port-au-Princeu srdačno pozdravila s predsjednikom Haitija Rene Prevalom, čija se rezidencija srušila u potresu u utorak, te s američkim dužnosnicima koji upravljaju operacijama spašavanja preživjelih ispod ruševina i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu.

Njena posjeta je prvenstveno namijenjena pokazivanju američke podrške Haitiju, a Hillary Clinton je naglasila kako će ga iskoristiti da bi "identificirali one potrebe koje samo SAD može ispuniti".

"Humanitarni napori dobijaju na zamahu", kazala je Clinton, ističući uspostavu 14 distribucijskih centara za dostavu hrane i vode za dva miliona ljudi koji po američkim procjenama hitno trebaju pomoć.

"Američka vojska počela je koristiti kontejnersku luku u Cap Haitian, na sjeveru Haitija, što će uvelike povećati opseg pomoći koju zemlja može primiti", kazala je državna tajnica.

Potres je onesposobio luku u glavnom gradu, a uska grla u prijemu aviona u zračnoj luci Port-au-Princea ograničili su količine robe koja se doprema u zemlju. Clinton je upozorila da je stanje još uvijek teško, uz vladu koja ne funkcioniše, a sve su brojniji izvještaji o sigurnosnim problemima.

Državna tajnica SAD-a kazala je novinarima tokom leta kako se nada da će vlada Haitija donijeti uredbu o vanrednom stanju, koja bi joj dala ovlasti da uvede policijski sat i druge mjere.

"Uredba bi vladi dala ogromne ovlasti, koje bi u praksi oni delegirali na nas", kazala je Clinton. Ona je izrazila zabrinutost zbog izvještaja CNN-a da je grupa ljekara iz Miamija u improviziranoj bolnici bila prisiljena pobjeći, ostavljajući svoje pacijente, nakon što su čuli pucnje u blizini.

Policijska snage Haitija su desetkovane i jedva primjetne na ulicama, pa 7.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a predstavlja jedinu sigurnosnu prisutnost.

"Radimo na tome da ih podupremo, ne i da ih zamijenimo", rekla je Clinton.

"Oni su ovdje godinama, imaju zapovjedništvo i uspostavljeni nadzor. Razmišljamo o tome kako im pomoći", rekla je za misiju UN-a.

U njenoj pratnji tokom posjeta je bio i Rajiv Shah, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja koordinira američke humanitarne napore.