Clinton otkazala azijsku turneju radi nadziranja pomoći Haitiju

F
FENA
14.1.2010. u 10:09
0
0
Clinton otkazala azijsku turneju radi nadziranja pomoći Haitiju
0
Clinton otkazala azijsku turneju radi nadziranja pomoći Haitiju Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je otkazala azijsku turneju kako bi mogla nadzirati akciju pomoći Haitiju, čiji je glavni grad Port-au-Prince u utorak pogodio razoran potres ostavivši, kako strahuju tamošnji dužnosnici, više od 100.000 žrtava.
Američka državna tajnica odlučila je otkazati ostatak azijske turneje i vratiti se u Washington, objavio je State Department.

Clinton je trebala posjetiti Papuu Novu Gvineju, Novi Zeland i Australiju.

Sjedinjene Države u srijedu su preuzele vodstvo nad međunarodnim naporima za spašavanje žrtava zarobljenih pod ruševinama i u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Haitija.

Kanada, evropske i latinoameričke zemlje također su mobilizirale najnužniju pomoć za teško stradalu karipsku državu.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je "brze, koordinirane i agresivne napore za spašavanje života", uključujući ekipe za traganje i spašavanje te dopremu humanitarne pomoći, hrane, vode i lijekova.

Sjedinjene Države su prema Haitiju poslale nosač aviona USS Carl Vinson, brod-bolnicu USNS Comfort, spasilačke ekipe kao i cijeli spektar teške opreme, građevinskih strojeva, helikoptera, brodova i transportnih aviona.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja predvodi i koordinira napore SAD-a prema Haitiju, poslala je dvije ekipe za traganje i spašavanje sa po 72 člana, te tone opreme.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: