Svijet
0

Hillary Clinton: Donald Trump je postao opasan

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Gostujući na NBC televiziji u emisiji Setha Meyersa, kandidatkinja iz reda demokrata Hillary Clinton osvrnula se na nedavne izjave Donalda Trumpa o muslimanima, rekavši kako to više nije smiješno, već opasno.

"Njegova retorika više nije nešto zbog čega bismo se trebali smijati, sada je prešao liniju i to postaje opasno", izjavila je Clinton.

Podsjećamo, Donald Trump je prije nekoliko dana izjavio kako bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD, nakon čega su uslijedile brojne osude na njegov račun.

Trumpa su neki čak nazvali i fašistom, međutim, prema mišljenju naučnika koji istražuju fašizam, Trump nije fašista. Optužba za fašizam često se koristi s ciljem da se diskreditira politički protivnik. Roger Griffin, autor knjige "Priroda fašizma", smatra da Trump nije fašista zbog toga što ne želi promijeniti sadašnji politički sistem, promijeniti ustav, a ni o nasilju ne govori na romantičarski način.

"On je jednostavno rasista koji želi očuvati sadašnji sistem koji ne daje prednost grupama koje želi ugnjetavati", zaključak je ovog naučnika. On dodaje da neko može biti potpuni ksenofob i rasista, ali da pri tome ne bude fašista.