Svijet
661

Hillary Clinton: Trump je paranoičan, ja sam ponosna što živim sa muslimanima

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Republikanski kandidat za predsjendika Sjedinjenih Američkih Država nedavno se okomio na muslimane rekavši kako isti ne bi trebali biti pušteni na teritoriju SAD-a.

Iako je na samo njemu logičan način sve pokušao objasniti, ubrzo se našao na udaru kritika, a posebno kada je u pitanju američka ljevica u vidu Demokratske partije.

Među najglasnijim kritičarkama je kandidatkinja te stranke za američku predsjednicu Hillary Clinton koja je rekla kako je Trump osvojio pažnju u kampanji samo pomoću predrasuda i paranoje.

"On želi zaustaviti muslimane da dođu u SAD. To je sramotna i opasna ideja. U vrijeme kada se SAD moraju snažno boriti protiv islamista, Trump ih hrani propagandom i igra na njihovu ruku", napisala je Clinton na svom blogu.

Ona je istakla kako su pojedini Republikanci također osudili njegovu izjavu, ali napominje kako ni oni nisu daleko od njegovog pogleda na svijet.

"Mnogi su kandidati iz Republikanske partije rekli loše stvari o muslimanima. Ben Carson je rekao kako musliman ne bi smio biti predsjednik. Marco Rubio je muslimane uporedio sa članovima Nacionalsocijalističke partije, a Jeb Bush i Ted Cruz su sugerisali kako bi se nad sirijskim izbjeglicama trebao raditi vjerski test koji bi položili samo kršćani", objasnila je Clinton.

Ona je dodala kako su to izjave koje bi trebale zabrinuti sve građane Sjedinjenih Američkih Država.

"Ja imam poruku za muslimane: Ono što čujete od Trumpa i drugih republikanskih kandidata je pogrešno. To nije u skladu s vrijednostima naše nacije u čijoj gradnji učestvujete i vi. Ovo je vaša država i ja sam ponosna što sam vaša sugrađanka, kao što su ponosni i mnogi drugi Amerikanci", napisala je Clinton.