Svijet
54

Haos u Sao Paulu: Više od 12.000 Brazilaca na demonstracijama protiv SP-a

Klix.ba
(Foto: EPA)
Radnici podzemne željeznice u Sao Paulu u Brazilu stupilli su u štrajk nakon neuspjelih pregovora sa brazilskim vlastima oko povećanja plate. Na glavnim ulicama ovog grada u toku su demonstracije hiljada nezadovoljnih građana, beskućnika i radnika nezadovoljnih statusom i životnim standardom.

Štrajk radnika podzemne željeznice stvorio je haos u najvećem brazilskom gradu u kojem će za nekoliko dana biti otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo.

Podzemna željeznica je žila kucavica ovo grada i već je stvorila velike glavobolje organizatorima Mundijala.

"Ako ima novca za Itaquerao (nadimak za stadion Corinthians Arenu) i Svjetsko prvenstvo, kako to da nema novca za javni transport", pita se Altino Melo dos Prazeres, predsjednik tamošnjeg sindikata željeznica.

Oni su tražili povećanje plate za 10 posto dok su tamošnje vlasti ponudile povećanje od 8,7 posto što sindikati nisu prihvatili

Štrajk će direktno utjecati na 4,5 miliona putnika i stvorit će haos na ulicama grada u kojem živi 20 miliona građana. Treba podsjetiti da su vozači autobusa već sedmicama u štrajku.

Brazilci mjesecima protestuju protiv odražavanja Svjetskog prvenstva, a danas ih se okupilo preko 12.000 u ulici u blizini i oko stadiona Corinthians Arena.

Nezadovoljnim radnicima pridružili su se i beskućnici te penzionisani policajci koji su tražili veće penzije.

Oni poručuju da je 11 milijardi dolara, koliko je uloženo na organizaciju Svjetskog prvenstva, trebalo biti potrošeno na edukaciju, zdravstvo i transportne projekte.