Svijet
4

Brazilski beskućnici u pohodu na stadione SP-a

FENA
Arena Corinthians (Foto: EPA)
Arena Corinthians (Foto: EPA)
Hiljade radnika beskućnika miroljubivom je povorkom zatvorilo pristup brazilskom stadionu Arena Corinthians na kojem će sljedeće sedmice biti odigrana utakmica kojom se otvara Svjetsko nogometno prvenstvo, nastojeći tako skrenuti pažnju na svoje probleme pod svjetlima ovog svjetskog sportskog događaja.

Pokret radnika bez doma, za koji policija kaže da je uspio okupiti više od 10.000 ljudi koji su zahtijevali više državnih ulaganja u promet, zdravstvo, obrazovanje i jeftinu stanogradnju, zatvorio je jednu od glavnih autocesta u Sao Paulu koje vode prema stadionu na kojem se graditelji utrkuju s vremenom kako bi završili radove do 12. juna za susret Brazila i Hrvatske koji otvaraju Svjetsko prvenstvo.

No, društvene napetosti uoči prvenstva ne završavaju time. Radnici podzemne željeznice Sao Paula kreću u štrajk od ponoći, a saobraćajni policajci isto tako planiraju štrajk za četvrtak.

Učestalost i jačina protesta u Brazilu porasla je prošlog mjeseca, ali još uvijek nije jasno u kojem smjeru plima građanske neposlušnosti sada kreće.

Dok je protest u srijedu bio nenasilan, protesti 27. maja kod nacionalnog stadiona Mane Garrinca u glavnom gradu Brasiliji je bio označen sukobima između interventne policije i Indijanaca naoružanih palicama, kopljima i lukovima i strijelama.

Očekuje se da će između 600.000 i 850.000 inozemnih ljubitelja nogometa doputovati u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo, prenosi Hina.