Novi lider Al Qaide
196

Hamza se priprema da naslijedi svog oca Osamu bin Ladena: Američki narode, dolazimo!

Klix.ba
Još od malih nogu sin Osame bin Ladena Hamza je pripreman da bude novi lider terorističke organizacije Al Qaida. FBI je objavio pisma koja je Hamza pisao u svojoj 22. godini, a u kojima poručuje Amerikancima "Dolazimo i osjetit ćete".

Danas Hamza ima 28 godina i u januaru je stavljen na terorističku listu State Departmenta gdje je okarakterisan kao posebno označen globalni terorista. Ovu "titulu" imao je i njegov otac.

Dokumente je objavio bivši agent FBI-a Ali Soufan nakon što je s njih skinuta oznaka "povjerljivo". Soufan je rekao kako je Hamza motiviran i priprema se za nasljeđivanje svog oca.

Foto: AFP
Foto: AFP

Soufan je radio kao istražitelj nakon 9/11. Kazao je kako članovi Al Qaide u Hamzi vide novog lidera još otkako je bio dječak.

"Američki narode, dolazimo i osjetit ćete to. Osvetit ćemo se za ono što ste uradili mom ocu, Iraku, Afganistanu", stoji u Hamzinom pismu.

U drugom pismu koji je posvetio svom ocu kazao je kako će pratiti put džihada i kako smatra da je kovan od čelika.

Kao dječak pojavljivao se u propagandnim videima koji su snimani za Al Qaidu, a prije dvije godine snimio je audio poruke u kojima poziva teroriste da napadnu London, Washington i Pariz.

"On je bio dječak s postera Al Qaide i član te terorističke organizacije. Mnogo im znači. On danas koristi terminologiju i rečenice koje je nekada koristio njegov otac", rekao je Soufan.

Pretpostavka kako Hamza danas izgleda (Foto: CBS)
Pretpostavka kako Hamza danas izgleda (Foto: CBS)

Osama je ubijen u Pakistanu 2. maja 2011. godine. Napad je izveo SEAL tim Six američke mornarice. Nakon njegove smrti napisano je na stotine pisana upućenih Hamzi u kojima se veliča kao budući lider, a njegova majka ga savjetuje da krene očevim stopama.