Hamza se priprema da naslijedi svog oca Osamu bin Ladena: Američki narode, dolazimo!

Klix.ba
13.5.2017. u 12:19
196
137
Hamza se priprema da naslijedi svog oca Osamu bin Ladena: Američki narode, dolazimo!
196
Hamza se priprema da naslijedi svog oca Osamu bin Ladena: Američki narode, dolazimo!
Još od malih nogu sin Osame bin Ladena Hamza je pripreman da bude novi lider terorističke organizacije Al Qaida. FBI je objavio pisma koja je Hamza pisao u svojoj 22. godini, a u kojima poručuje Amerikancima "Dolazimo i osjetit ćete".
Danas Hamza ima 28 godina i u januaru je stavljen na terorističku listu State Departmenta gdje je okarakterisan kao posebno označen globalni terorista. Ovu "titulu" imao je i njegov otac.

Dokumente je objavio bivši agent FBI-a Ali Soufan nakon što je s njih skinuta oznaka "povjerljivo". Soufan je rekao kako je Hamza motiviran i priprema se za nasljeđivanje svog oca.

Foto: AFP Foto: AFP


Soufan je radio kao istražitelj nakon 9/11. Kazao je kako članovi Al Qaide u Hamzi vide novog lidera još otkako je bio dječak.

"Američki narode, dolazimo i osjetit ćete to. Osvetit ćemo se za ono što ste uradili mom ocu, Iraku, Afganistanu", stoji u Hamzinom pismu.

U drugom pismu koji je posvetio svom ocu kazao je kako će pratiti put džihada i kako smatra da je kovan od čelika.

Kao dječak pojavljivao se u propagandnim videima koji su snimani za Al Qaidu, a prije dvije godine snimio je audio poruke u kojima poziva teroriste da napadnu London, Washington i Pariz.

"On je bio dječak s postera Al Qaide i član te terorističke organizacije. Mnogo im znači. On danas koristi terminologiju i rečenice koje je nekada koristio njegov otac", rekao je Soufan.

Pretpostavka kako Hamza danas izgleda (Foto: CBS) Pretpostavka kako Hamza danas izgleda (Foto: CBS)


Osama je ubijen u Pakistanu 2. maja 2011. godine. Napad je izveo SEAL tim Six američke mornarice. Nakon njegove smrti napisano je na stotine pisana upućenih Hamzi u kojima se veliča kao budući lider, a njegova majka ga savjetuje da krene očevim stopama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (137)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: